ОВЧАР И МУЗИЧАР ИЗ СИРИГА ПОРУЧУЈЕ: Ако желиш новце, гаји овце

Поделите:

У посети Драгану Родићу, који је одабрао другачији пут до успеха. Његов ован Дебели актуелни је шампион Новосадског сајма. Циљ ми је стадо од 120 оваца на салашу

АКО у Сиригу, селу недалеко од Новог Сада, потражите Драгана Родића (55), овчара, само мали број његових блиских пријатеља моћи ће да вас упути на праву адресу. Али ако питате за Родића, музичара, хармоникаша и бегешара, сви ће знати где је његова кућа. Овај домаћин је последњих десетак година на путу да успесима у овчарству помути славу коју је стекао као човек са естраде.

У овчарство је, објашњава наш необични саговорник, ушао да би испунио жељу коју гаји још од детињства, када је посећивао деду и бабу у Великом Очијеву, селу код Дрвара у Босни. Они су, наравно, имали овце.

Сада и њихов наследник има стадо од шездесетак грла. Из тог малог стада је и актуелни шампион Новосадског сајма – ован Дебели, тежак више од 160 килограма.

– Наравно да сам још као дете током распуста који сам проводио код деке и баке трчкарао за овцама и чувао их, и то ми се веома допало – прича Родић док нас уводи у адаптиране свињце, где су сада место нашле овце, и то не било какве, него врхунске, расе виртемберг. – Касније ме животни пут одвео до позива металостругара, до рада у фабрици, а потом и до гајења свиња. Уз то, већ 39 година ту је и хармоника, а њој се “придружио” и бегеш – контрабас. Овце су, силом прилика, морале да сачекају.

У Родићев живот овце су ушле после турбулентних деведесетих година сада већ прошлог века, када се показало да у условима кризе и несигурности гајење свиња не доноси профит.

– Окренуо сам се овцама пре десетак година, пошто сам се сетио како речи старих људи у Босни – да су овце за новце, и нисам се покајао – присећа се Родић. – Тада сам од кредита покрајинског фонда за развој пољопривреде купио првих двадесетак оваца и једног овна. И тако је све почело. Кредит сам вратио продајом јагњади, па су се овце саме исплатиле. Касније ми је само преостало да умножавам стадо. Сада имам 41 овцу плоткињу, двадесетак јагањаца и три овна различитих крвих линија. Најбољи је, наравно, мој Дебели, који ми је ове године донео титилу са Сајма.

КАКАВ ДЕДА, ТАКАВ УНУК
РОДИЋ поносно истиче како је увек у животу имао подршку породице, али му је сада најдража она коју добија од шестогодишњег унука који је понео његово име. – Унук Драган воли музику, али и овце, као и ја – не крије понос деда. – Надам се да ће убрзо у музичку школу, а овчарству ћу га ја научити.

Овај необични овчар, док обилазимо тор поред којег је везан незаобилазни пратилац оваца – шарпланинац, прича о томе да и даље не тежи великом стаду.

– Многи су се на сајму чудили како то да из тако малог стада имам шампиона, а још више су били изненађени када су чули да је јагње из мог стада, које сам својевремено поклонио колеги такође било шампионски ован – поносан је Родић. – А ствар је једноставна – слушао сам стручњаке и искусније колеге и примењивао њихова знања. И даље учим, а циљ ми је да стадо увећам на 120 грла и да га иселим на неки салаш у околини. Када то постигнем, онда ћу да одржавам њихов квалитет и да продајем приплодну јагњад.

Драган Родић и ован Дебели Фото Д. Дозет

 

ОД ОВЧАРСТВА МОЖЕ ДА СЕ ЖИВИ

РОДИЋ каже како се труди да што мање продаје женску јагњад, пошто их оставља за своје стадо.

– Од овчарства се може живети, само се треба чувати губитака – јасан је Родић. – Приплодно грло, старо највише пола године, продајем за 200 до 250 евра. Јагњад за клање су тренутно од 300 до 350 динара по килограму. Тако да новца има.

ХРАНУ ЗА СТАДО ДОБИЈА РАЗМЕНОМ

НАЈВЕЋИ део хране за своје стадо наш саговорник купује или набавља разменом. Тренутно обрађује око два хектара ораница, које је у закуп узео од државе, по повлашћеним условима.

– Надам се да ћу следеће године добити још два хектара – каже Родић. – Тада ће ми бити још лакше. За обраду земље се такође сналазим, јер овчије ђубриво, високог квалитета, мењам за услугу обраде земље, или за храну за овце.

Немања СУБОТИЋ

novosti.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here