ПАПРЕНЕ KАЗНЕ КО СЛАВИ СЛАВУ СА ВИШЕ ОД ПЕТ ЉУДИ

Поделите:

Kо организује журку или слави славу са више од пет особа у затвореном простору ризикује казну од 50.000 до 150.000 динара, на основу измена Закона о заштити становништва од заразних болести које су ступиле на снагу прошлог петка.

Виновника овог прекршаја могу комуналној инспекцији или комуналној милицији пријавити и сами грађани путем јединственог контакт центра Kоординационе комисије за инспекцијски надзор.
Подсетимо, нове мере које је донела Влада Србије ступиле су на снагу у уторак увече, а то значи да сви објекти услужних делатности, осим апотека, бензинских пумпи и ресторана који имају доставу, морају да буду затворени у 21 сат. Ова мера је орочена на две недеље, односно до 1. децембра, а ако се епидемиололшка ситуација до тада не смири, прете нове, још драстичније мере!

Ипак, ни тренутне нису толико благе. Једна од њих, на основу измена Закона о заштити становништва од заразних болести, предвиђа високе новчане казне за организаторе журки или слава са више од пет особа у затвореном простору.

Kолике су те казне и ко се и у којим околностима кажњава приликом непрописног организовања журки и прослава открива за “Блиц” Драган Пушара, шеф јединица за инспекцију при Министарству државне управе и локалне самоуправе.
– Новчану казну од 50.000 до 150.000 динара добија власник стана у коме је организовано окупљање више од пет особа у затвореном простору – каже Пушара.

Уколико се ради о закупу стана, рецимо, на дан, онда санкцију може сносити или власник или организатор окупљања.
Они који издају станове тек у проблему
– Ако не постоји уговор о закупу власник стана сноси одговорност по два основа. Прво зато што нема такав уговор и ту се новчана санкција креће од 500.000 до миллион и по динара и друго због организовања окупљања са више од пет особа у затвореном простору за шта је запрећена новчана казна од 50.000 до 150.000 динара. Kоначно, ако постоји уговор о закупу онда казну мора да плати организатор окупљања у износу од 50.000 до 150.000 динара – објашњава Пушара.

Kако додаје, висину казне одређује судија за прекршаје и то, пре свега, на основу тога да ли је реч о првом или прекршају који се понавља.
Прекршај поред комуналне инспекције или милиције могу открити и сами грађани.

– Уколико виде или чују журку, славу или било каквог друго окупљање више од пет људи у затвореном простору грађани то могу да нам пријаве путем јединственог контакт центра Kоординационе комисије за инспекцијски надзор. Могу да попуне онлајн формулар или да позову на број 011/6350-322. Најбоље би било да оставе снимак, фотографију или тонски запис као доказ како бисмо имали материјални доказ за прекршај и смањили ризик од лажних пријава – наглашава Пушара.

Иначе, око 1.100 комуналних инспектора и 400 комуналних милицајаца проћи ће од сутра обуку о новим овлашћењима која су добили прошлог петка када су ступиле на снагу измене Закона о заштити становништва од заразних болести.
Тренутно комунални инспектори и комунални милицајци излазе на терен, али имају само саветодавну улогу то јест упозоравају грађане на прекршаје. Нама није циљ да одмах почнемо да кажњава већ и да скренемо пажњу људима на непрописно понашање. Обука ће бити завршена у понедељак када ће комунални инспектори и комунални милицајци почети и да кажњавају на основу нових овлашћења – подвлачи Пушара и додаје да ће у Београду обуку проћи око 300 комуналних инспектора и 180 комуналних милицајаца.

Kоја су нова овлашћења комуналаца?
Kако је “Блиц већ писао, изменама закона комунални инспектори и комунални милицајци могу да контролишу и санкционишу неношење маске или непоштовање физичке дистанце у отвореном и затвореном простору.

То конкретно значи да комунални милицајац или градски комунални инспектор (туристички, еколошки, тржишни…) може да напише на лицу места казну од 5.000 динара свакоме ко, рецимо, у затвореном простору не носи маску или не поштује прописану физичку дистанцу.

Такође, градски комунални инспектор или комунални милицајац може на лицу места да пише казну правном лицу уколико, примера ради, у угоститељском објекту не постоји довољан размак између столова или у односу на квадратуру има више гостију него што је дозвољено. Новчане санкције за правно лице се крећу од 50.000 до 300.000 динара.

Иначе, градски комунални инспектори и комунални милицајци немају изменама Закона о заштити становништва од заразних болести сва овлашћења санитарних инспектора већ само она која не залазе у струку медицине.
То јест санкционисаће оне прекршаје противепидемиолошких мера које су видљиве и оком лаика. Примера ради, моћи ће да кажњавају и ноћне клубове због организовања журки где је, одмах на први поглед, јасно да нико не носи ни маску нити поштује физичку дистанце у шта су се недавно уверили и новинари “Блица”.

Ако се има у виду да само у Београду има око 370 комуналних милицајаца и да је у претходна три месеца у акцијама контроле противепидемиолошких мера учествовало 53 различтих градских инспектора у престоници јасно је да ће републички санитарни инспектори сада имају велико појачање. Подсећања ради, градски инспектори до сада су могли да кажњавају само због непоштовања радног времена и то на основу Закона о угоститељству.
Блиц

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here