Плаћају деци да остану на селу

Поделите:

Требињци смислили оригиналан начин да задрже што више становника у сеоским срединама: Сваком ђаку по 125 марака месечно ако остане на селу. Подршка мајкама са више деце

ГРАДСКЕ власти у Требињу одлучиле су да сваком детету плаћају 125 конвертабилних марака месечно ако остане да живи на селу и тамо иде у школу. Ова необична иницијатива градоначелника Луке Петровића, која се примењује од 1. септембра, само је прва у низу за оживљавање села у требињском крају.

– Не дамо да нестане село. Без јаког села нема јаког града – говори Петровић за “Новости”. – Не слажем се са онима који кажу да бацамо новац. Без тога нема опстанка на селу. Родитељи се због деце селе у град, иду у подстанаре… Наравно да их са тим новцем колебам да остану у својој кући, где не плаћају воду, где потроше најмање струје, где могу да узгајају воће и поврће. Ако проценим да је 125 марака мало, подићи ћемо на 200! Села ће остати жива, а ми ћемо моћи да се похвалимо да имамо домаћи сир из Ластве, домаћу паприку из Петровог Поља…

Са градоначелником разговарамо о Требињу и Херцеговини. По страни смо оставили високу политику и говоримо о развоју, потенцијалима, шансама, сарадњи са комшијама.

– У будућности ћемо се више фокусирати на мајке са троје и више деце, незапослене борце, подстицање наталитета и младе брачне парове – каже Петровић. – Наше породице су разбијене у последњих двадесет година. Зато хоћемо да ставимо породицу у фокус. Да је ојачамо.

Требиње је многима постало привлачно не само као регионални центар источне Херцеговине, већ и као место које има велике туристичке потенцијале. У овом граду има шта да се види. Од комплекса Херцеговачка Грачаница, где је сахрањен Јован Дучић, центра града с баштом Платани, једном од најлепших на Балкану, Старог града, манастира Тврдош, до Града Сунца, који гради Родољуб Драшковић.

– Туризам нису хотели, ресторани, кафићи, већ разноврстан садржај – сматра Петровић. – Некада је у Требињу био један хотел, данас их има дванеаст, пре је било око 150 кревета, данас их има 1.600 регистрованих и још око пет стотина у приватним апартманима.

* Лука Петровић

Градоначелник Требиња открива да се скоро свакодневно јављају инвеститори заинтересовани да граде хотеле, одмаралишта, голф терене, касина.

– Родољуб Драшковић има огромну вољу да помогне овом граду – каже Петровић. – У Требињу производи, ништа не предаје, а вишак капитала оставља овде.

Познато је да је важан део туристичке понуде овог краја и гастрономија. Нуде се домаћа јагњетина, телетина, сир, кајмак, суво месо и низ других домаћих производа. У последње време влада помама за лековитим биљем. Процењује се да у овом крају има око 2.000 лековитих биљака, а плантажно се узгајају смиље и лаванда.

– Овдашњи мед и пчелињи производи мало су скупљи у односу на окружење, али су и квалитетнији. У Италији је урађено испитивање, нису веровали да постоји мед тог квалитета – са поносом истиче Петровић.

Требиње, иначе познато по уметницима, поново им је постало примамљиво. Глумац Небојша Глоговац недавно је одлучио да се врати у завичај. Долазе и филмске екипе. Здравко Шотра је овде снимао серију “Рањени орао”, Емир Кустурица филм “На Млечном путу”, а снимани су и кадрови за “Немањиће”.

– Редитељи су ми открили да не поправљају ниједан кадар који сниме у Требињу. Зато радо долазе – каже Петровић.

Однос Требиња и Дубровника увек је важна тема на овим просторима.

– Народ боље сарађује од политичара. Овде је повољнија клима за Дубровчане. Имају здраву и јефтину храну. Отиђите у неки бољи ресторан и питајте ко су им најчешћи гости – каже Петровић.

Петровић истиче да су везе са Републиком Српском и Бањалуком, које су биле покидане, јаче него икада:

– Односи са комшијама у Федерацији БиХ су бољи, али свако има свој буџет и свој народ. Сарађујемо са Мостаром, али и са Београдом и Србијом. Сви желе да овај град напредује.

ОСТАЋЕМО ВЕКОВИМА

– ТРЕБИЊЕ је на важној геостратешкој и геополитичкој позицији и привлачно је за многе стране инвеститоре – говори Лука Петровић. – Али, то не значи да ће свако моћи да дође у овај град. Овде смо вековима и намеравамо да останемо овде вековима. Ако не сачувамо емоционални приступ према човеку, а то кошта, доћи ће неки Арапи, Саудијци, Кинези, а ми ћемо се брзо искоренити.

НА БИРОУ 2.940 НЕЗАПОСЛЕНИХ

– НА Заводу за запошљавање је 2.940 људи, али у последњих шест месеци отворило се много радних места – каже Петровић. – Град ће подстицати самозапошљавање, а људи који желе да покрену сопствени посао биће помогнути и са 15.000 конвертибилних марака у опреми. Имамо и програм запошљавања борачких категорија и њихове деце, као и субвенционисање пољопривредника. У последње време, међутим, недостаје нам радне снаге у одређеним областима. Али, нећемо доводити људе са стране, већ ћемо понудити нашим суграђанима бесплатну преквалификацију или доквалификацију за тражена занимања.

Драгана МАТОВИЋ

Поделите:

1 коментар

  1. Признајем да ми није најјасније: шта ће 1500-2000 кревета у Требињу? Једино ако ће ту да спавају, а купају се у мору? Цене у Хрватској су баснословне, поготово у Дубровнику, те би овако нешто имало смисла.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here