Под ”притиском” из Београда: ”Морао сам да напустим Безбедносне снаге Косова”

Поделите:

Око 20 припадника Безбедносних снага Косова(БСК) из редова српске заједнице колективно је поднело захтеве за повлачење из тих снага. Сви су они из гњиланског краја. Нерадо говоре за медије. Неки кажу да су то урадили из приватних разлога, а неки су морали ”због Србије”. Један од њих чији је идентитет познат Радију Слободна Европа(РСЕ), а који је из личних разлога инсистирао на анонимности, рекао је РСЕ да је у питању колективна одлука припадника БСК-а из тог краја те да ”није било другог избора”.

”Сви су напустили, морао сам и ја. На граници нам не дају да идемо за Србију, морали смо.”, испричао је. Он истиче да је годинама био припадник БСК-а, да никада није имао никаквих проблема, да је редовно добијао плату и да, након што је донео одлуку о повлачењу, не зна како ће даље преживљавати.

”Стварно не знам шта ће сада да буде. Немамо где друго да радимо, немамо излаз. Није била наша жеља да напустимо. Нисмо имали никаквих проблема. Морали смо да напустимо, а имамо породице.”, речи су саговорника РСЕ. Безбедносне снаге Косова су мултиетничке, лако наоружане и униформисане снаге, основане су 2009. према плану Мартија Ахтисарија на основу којег је проглашена независност Косова. Броји више од 2000 припадника, од којих више од 200 припадају мањинским заједницама, а преко 100 само српској заједници. Косовске институције траже да се снаге БСК трансформишу у Војску Косова за шта су потребне уставне измене, односно двотрећинска подршка у Скупштини Косова, а то укључује и гласове српских посланика који се противе формирању Војске Косова. Притисци Србије над српским припадницима БСК-а су учестали последњих месеци, најпре нападима молотовљевим коктелима на имовину српских припадника, притварањем на граничним прелазима са Србијом, те изјавама српских званичника да им прети затвор до 10 година  због учешћа у ”страним оружаним формацијама”. Дан након што је РСЕ писао о томе да Срби напиштају БСК, одржан је и састанак Националог савета за безбедност, након којег је премијер Косова Рамуш Харадинај оценио да је притисак Београда над њима неприхватљив, те додао да Косово разматра случај напуштања српских припадника из Безбедносних снага Косова.

”Неко спроводи злочин над тим младим грађанима и њиховим породицама. То је у супротности са конвенцијама, људским правима и безбедношћу њихових живота. Ми смо као Косово деловали на време и предузели све мере како унутра, тако и споља.”, казао је.

”Већина њих је у својој изјави рекла да су под директним притиском Београда, било током њиховог кретања у Србији кад су били притварани, испитивани и под претњама су они и чланови породице, па тако и други механизми који оперирају на Косову, а који су спроводили агенду притиска, уцена и претњи. ”, додао је косовски премијер. У званичном Београду до овог тренутка нису реаговали на ова збивања, као ни представници Срба у Влади Косова. Нико се није осврнуо ни на то што до овог тренутка нема захтева за повлачењем Срба из безбедносних структура присутних на северу Косова у четири општине: северна Митровица, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток-са већинским српским становништвом.

РАДИО СЛОБОДНА ЕВРОПА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here