Покојници више неће моћи да “примају” пензију

Поделите:

Пуна примена Закона о општем управном поступку који предвиђа да грађани могу да добију документа на “један клик” почиње сутра. Овим законом је предвиђено да се уписивање у матичну књигу умрлих аутоматски прослеђује судовима и Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), тако да ће држава одмах престати са исплатама пензија и по том основу неће више имати губитке.

Престанком тих исплата и грађани ће бити поштеђени проблема око враћања пензија са каматама, јер многи нису знали да и ПИО фонд посебно треба да обавесте о нечијој смрти, па су настављали да примају пензије.

Пуном применом овог закона, од 1. јуна 2017. године и свака промена у матичним књигама умрлих биће осликана и у јединствени бирачки списак грађана.

Процењује се да ће овим законом годишње да се уштеди чак 6,7 милиона папира.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је раније да се последњих неколико месеци радило на повезивању шест основних база података које имају 80 одсто података грађана, као и на процесу преноса матичних књига у електронски облик, како би све могло да се повеже.

Када се повежу документи Матичних књига, МУП-а, Пореске управе, ПИО фонда, Националне службе за запошљавање (НСЗ), Централног регистра обвезника социјалног осигурања, шалтерски службеник моћи да се улогује на портал еУправе и када укуца име и презиме, аутоматски ће повлачити сва документе из база података, што практично значи да ће одмах грађанима моћи да даје извод по који су дошли.

Скупштина Србије је 29. фебруара 2016. године донела нови Закон о општем управном поступку, који је ступио на снагу 9. марта те године.

Пуна примена је била предвиђена од 1. јуна 2017. године, осим појединих одредаба у вези са начелом делотворности и економичности поступка, дужности органа да прибави податке по службеној дужности и прекршајној одговорности службеног лица које по службеној дужности не изврши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција, не затражи их ради прибављања и не обради, односно које на захтев органа који води поступак бесплатно не уступи податке о којима се води службена евиденција у прописаном року, а које се примењују од 8. јуна 2016. године.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here