ПОМОЋУ СТРУЈЕ ВРАЋАЈУ ПАМЋЕЊЕ: Пројекат Фонда за науку Србије помоћи ће многима, слабо електрично поље безбедно стимулише мозак

Поделите:
ЈЕДНА од девет особа доживљава тешкоће у домену памћења, а више од 50 милиона људи у свету болује од различитих облика деменције, показује светска статистика. Због тога је развој нових третмана усмерених на памћење од великог друштвеног значаја. Међу њима су и српски научници, а “Меморист” је назив пројекта који је подржао Фонд за науку Србије, чији је циљ побољшање памћења употребом савремених техника неуромодулације.

Овај пројекат подразумева развој и проверу нових протокола за побољшање памћења, који би могли наћи примену у раним фазама когнитивног старења, а били би неинвазивни, широко доступни и индивидуално прилагођени свакој особи.

Према речима руководица пројекта др Јоване Бјекић, научне сараднице у Институту за медицинска истраживања Универзитета у Београду, у питању је базично истраживање, које за циљ има доказивање да је могуће помоћу овакве неинвазивне методе утицати на мождане функције, конкретно на памћење. Ако пројект покаже позитивне резултате, може се очекивати да ти налази служе као основа за превентивне и иновативне третмане за различите облике деменције.

– Памћење је једна од најважнијих когнитивних функција – оно нам омогућава да се сетимо ствари које смо научили, ситуација које су се догодиле, особа које познајемо, места на којима смо били – наводи др Бјекић. – Нажалост, памћење је једна од најрањивијих функција – оно опада са старењем и представља један од централних дефицита различитих неуродегенеративних обољења, као што је, на пример, Алцхајмерова болест. Централни аспект овог пројекта представљају технике неинвазивне неуромодулације, прецизније, техника транскранијалне стимулације једносмерном струјом.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here