POMOZIMO MLADENOVIĆIMA: Slavišina bolest sad dodatna muka

Podelite:

Porodici Mladenović iz sela Dabinovci potrebna pomoć.Glava porodice obolela od tuberkuloze, nema ni za prevoz kako bi otišla na lekarski pregled

– IAKO mi je dosad najteže bilo to što nam se deca muče pešačeći svakodnevno po više od deset kilometara kada idu u školu, sada nam je dodatna nevolja Slavišina bolest, odnosno to što mora da odlazi na kontrole i lečenje u Knez, selo kod Niša.

Da jedna nevolja povlači za sobom i druge, Lela Mladenović (34), majka četvoro dece, koja sa suprugom Slavišom (48) živi u kuršumlijskom selu Dabinovcu, na administrativnoj liniji sa Kosmetom, kaže, uverila se na najteži mogući način. Jer, višegodišnja borba sa pukim preživljavanjem i život u udaljenom brdsko-planinskom selu ostavio je posledice na zdravlje njenog supruga, što je, pored nemaštine Mladenoviće dodatni problem.

– Dosad smo se nekako snalazili, obrađujući imanje i čuvajući stoku, dok je suprug uglavnom najviše zarađivao sečom i prodajom drva. Međutim, otkad se razboleo, a to traje već gotovo godinu dana, nije u stanju da odlazi u šumu, tako da nam je taj najbitniji izvor prihoda uskraćen – priča Lela.

PORED materijalne pomoći Centra za socijalni rad, primaju i dečji dodatak, ali ta primanja odlaze na školovanje dece.

– Najstarija Dragana (15) pohađa Poljoprivrednu školu u Prokuplju, gde joj plaćamo smeštaj u Domu, dok Uroš (14) i Nikola (11), koji pohađaju osmi odnosno peti razred, putuju pešice do Kuršumlijske banje više od deset kilometara u oba smera a potom prevozom koji im je obezbedila Opština do Kuršumlije. Uskoro će i najmlađi Svetislav (5) morati da krene u predškolsko, tako da će se pridružiti braći – nastavlja ova vredna žena, kojoj su, otkako joj se razboleo, suprug na pleća pali najteži poslovi.

POMOZITE MLADENOVIĆIMA
DOMAĆICA koja se latila i muških poslova Lela Mladenović priznaje da im je suprugova bolest dodatno otežala život. Kaže da u domaćinstvu imaju najosnovnije stvari, ali da im trenutno najviše nedostaje novac za lečenje supruga. Zato, iako kaže da joj to teško pada, moli sve ljude dobre volje da im ako su u prilici pomognu uplatama na račun kod Komercijalne banke 205-9011005169202-19, koji je u te namene otvorila na svoje ime.

RADEĆI oko stoke i imanja, želi da poštedi supruga koji je pre godinu dana oboleo od tuberkuloze i često odlazi na lečenje ili kontrole. Lela kaže da im je upravo najteže što nemaju dovoljno sredstava za Slavišino lečenje. Svaki odlazak do Niša dodatni je trošak, zbog čega deci često ne mogu da priušte osnovne potrepštine, poput obuće ili odeće.

– Za hranu se nekako i snalazimo jer čuvamo stoku, ali nam je sve ostalo problem. Osim za prevoz do bolnice u Nišu i za lekove, često ostanemo i bez mogućnosti da kupimo gorivo za frezu kojom decu, povremeno, kada je kiša ili previše hladno prevezem do Banje, kako bi nastavili potom do škole – priznaje, posle dužeg premišljanja, Slaviša.

Tri dečaka Mladenovića stidljivo ćute i na pitanja šta im nedostaje ili šta bi voleli da dobiju sležu ramenima. Inače, jedina su deca koja žive u ovom kuršumlijskom selu uz administrativnu liniju sa Kosmetom gde je u desetak kuća ostalo tridesetak članova.

Dragana Zečević
Novosti.rs
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here