Посао: Седиш и добијеш 35.000 РСД – нико неће

Поделите:

Услужна задруга за запошљавање у Сивцу не може да нађе сезонце за рад на њиви, у фабрици и трговини.
Незапослени одбијају понуде због ниских сатница, које се крећу од 150 до 200 динара, пишу Вечерње новости

Иако у кулској општини, а посебно у Сивцу, где је основана, има много незапослених, Услужна задруга “Оаза креатива” не може да нађе довољно радника за бројне послове које нуди на одређено време. Жељко Варагић, директор ове задруге, наводи да би годишње могао да запосли више од хиљаду људи на привременим и повременим пословима, али незапослени слабо реагују на огласе за хитно потребне раднике.

”Задруга додељује послове по уговорима на 120 дана, који се по истеку тог рока обнављају, па се касније може остварити и новчана накнада за случај незапослености, тзв. “материјално”. Свим радницима се уплаћује социјално, здравствено и пензијско осигурање, а преко родитеља здравствено се осигуравају и њихова деца. Такође, сваком раднику се обезбеђује превоз до посла и назад, опрема за рад и један оброк у току радног времена”, предочава Варагић.

Један од послова за који задруга не може да нађе радника је и наџирање система за наводњавање.

“Потребно је да тај радник има ауто, у који ће послодавац сипати гориво, а задатак је да се прати рад аутоматски подешеног система и понекад притисне сензор. Ради се 12 сати, па исто толико одмара, а практично се преседи у ауту за плату од око 35.000 динара”, указао је Варагић.

“Оаза креатива” изналази послове по сатницама које се крећу од 150 до 200 динара, а радна места су на њивама, у фабрикама и трговини широм Бачке.

“Потребни су радници на брању јагода, окопавању репе и кромпира, пребирању лука и утоварању сена. Кад ускоро крене метличење семенског кукуруза, моћи ће да се запосли од 800 до 1.000 сезонаца. Има посла и у Фабрици бисквита “Јафа” у Црвенки, Индустрији меса “Карнекс” у Врбасу и Фабрици замрзнутог поврћа “АБЦ фуд” у Руском Крстуру”, набраја Варагић.

Он је недавно објавио оглас за 50 радника у микромаркетима у Новом Саду, на који се нико не јавља.

“То је само сат времена путовања до посла, са обезбеђеним превозом у оба смера и фиксном платом од 28.000 динара. Нема интересовања ни за посао камионџије у млекари у Новом Саду”, изнео је Варагић.

Директор задруге “Оаза креатива” не спори да су дневнице релативно ниске, али истиче да их је ипак боље зарадити, “него чекати да падну с неба”.

“Бежи се од посла да би се остало на социјалној помоћи, бавило ситним преварама или шверц комерцом и живело на грбачи родитеља”, каже Варагић.
Незапослени у Сивцу објашњавају да не желе да прихвате послове који се слабо, а уз то и с великим закашњењем плаћају. “Док не добијеш оно што си поштено зарадио, можеш да умреш од глади. У фабрици “АБЦ фуд” требало је радити два месеца док није стигла прва плата. Сезонски послови су изузетно тешки, па сатница не би смела да буде нижа од 300 динара. Због тога се људи опредељују за лакшу зараду, препродајом робе из Мађарске или дувана”, истиче Марко К. (27).

Вечерње Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here