“Предали смо Косово Србији”

Поделите:

Приштина — Посланица Покрета Самоопредељење Фиторе Пацоли упутила је критике косовском премијеру Авдулаху Хотију.

Она је напоменула да се споразумом у Вашингтону, поготово тачком 15 која је у вези са мораторијумом, Косово заправо одрекло своје „државности“, преноси Коха.

“Ова обавеза је истакла спремност ове нелегитимне владе да суспендује чланства у међународним организацијама. Овај мораторијум нанец́е штету Косову. Претпоследња тачка споразума то наводи. Дакле, имамо илегалног премијера који је починио повреду Устава. То је поступак без преседана“, рекла је Фиторе Пацоли.

Напоменула је да не постоји држава која је одлучила да забрани активности Косова за чланство у међународним организацијама, као и да не постоји пример у свету да се једна земља добровољно одриче чланства, као што је то случај са чланством у СЗО и Унеску, што је само једна од спорних тачака споразума у Вашингтону.

„Процес јачања Косова за чланство је деградиран, чак и чланство са фуснотама. Док смо сада, изгледа потпуно одустали. Прво је умањено чланство Косова фуснотом и Косово је блокирано у многим димензијама. Чланство Косова превазилази косовске интересе”, оценила је Фиторе Пацоли.

Како је рекла, српска кампања се наставља. Према њеним речима, није било гаранција да ц́е Србија стати. “То је предаја Косова Србији”, рекла је она.

Њен страначки колега Енвер Дуголи Хотијеву владу је назвао и „неуком“.

“Ова влада је изгубљена, неука и изузетно штетна. Они покушавају да успавају грађане причом о чланству у НАТО. Хоти је у Вашингтону потписао обец́ање да се нец́е придружити разним организацијама, а изгледа да актуелна влада уопште и не зна да је и НАТО такође међународна организација”, рекао је Дуголи, додајуц́и да ову владу, изгледа, најмање занима чланство.

Закључује да, “не само да нас споразум не зближава већ”, како наводи, “заправо нас само удаљава од међународне заједнице”.

Косово онлине

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here