Приштина добила хладан одговор из Брисела

Поделите:

Портпарол ЕУ Петер Стано каже да ЕУ неће дефинисати споразум између Београда и Приштине и да је на двема странама да се договоре у оквирима зацртаних параметара.

“ЕУ не преписује споразум као рецепт, већ каже да он мора да покрије сва отворена питања, да буде правно обавезујући и у складу са ЕУ законима и међународним правом. Шта год да се две стране договоре, а засновано је на овим параметрима, биће задовољавајуће решење”, објашњава Стано.

Каже и да је ЕУ ангажована у процесу нормализације односа између Србије и Косова јер је то кључни елемент за напредак на ЕУ путу, што су ”обе стране означиле као свој врхунски приоритет”.

“ЕУ интеграције значе улазак у ЕУ, ако желите да уђете у ЕУ морате да имате нормализоване односе и решена сва отворена питања са својим суседима”, наводи Стано.

Он додаје да је ЕУ, након јучерашњих разговора у дијалогу Београда и Приштине у Бриселу, већ испланирала следеће састанке на експертском и на високом нивоу, што оцењује као најбољи показатељ посвећености Брисела постизању нормализације између Београда и Приштине и њиховом напретку ка ЕУ.

Портпарол ЕУ Петер Стано указао је данас да у случају Косова нису испуњени сви потребни захтеви како би се евентуални захтев за кандидатуру Приштине у ЕУ ”озбиљно размотрио” у Бриселу.

“Свако може да ради шта хоће, али реално гледано, кандидатура се подноси и озбиљно разматра само ако испуњавате одређене критеријуме, а једна од њих је да сте признати као држава од стране свих земаља чланица. Без тога не можете започети реалан процес”, поручио је Стано.

Он је тако одговорио на питање албанских новинара да ли је његова изјава и немогућност кандидатуре Косова за чланство у ЕУ политичке или легалне природе.

”То је животна чињеница: ЕУ прима у чланство само признате државе”, закључио је Стано.

Тањуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here