Приштинска Коха: Манастири из доба Немањића су древно албанско наслеђе

Поделите:

Српским духовним наслеђем на КиМ данас се поново бави приштинска Коха и поново износи тврдњу да православни манастири и цркве из периода Немањића не припадају Србији, већ да је у питању наводно „древно албанско наслеђе“ настало на византијским споменицима у средњем веку.

У тексту под насловом „Српско присвајање средњовековних арберијских споменика на Косову“, Коха наводи да је овај „неправедни историјски покушај био је толико успешан да је наводно српска пропаганда утицала на међународни споразум постигнут „Свеобухватним предлогом за решавање статуса Косова“, који је израдио Марти Ахтисари (март 2007. године), те да су православни манастири изграђени у средњем веку познати као „заоставштина Српске православне цркве“.

Коха подсећа и да је у канцеларији српске мисије у Бриселу, на састанку европског комесара за проширење Оливера Вархелија и председника Србије Александра Вучића „намерно била изложена књига „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије – историјско и духовно срце Србије“.

То није само политички скандал, оцењује приштинска Коха, већ се европски комесар појављује уз српску тезу за културно наслеђе Косова и Метохије.

Али, истиче Коха, историјске чињенице увек омогућавају правичан политички преглед и третман што се тиче историјске културе Косова.

Све ово има своју историјску основу у средњем веку, понавља Коха.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here