Проф. др Љубиша Деспотовић: Културни модел форсира појединца, мајке страхују за будућност

Поделите:

Проф. др Љубиша Деспотовић, социолог, о савременим трендовима који утичу на мањак деце. “Верска обавеза” рађања задржала се само код исламских верника и код албанског народа

 Проф. др Љубиша Деспотовић

Проф. др Љубиша Деспотовић

НЕГАТИВНИ демографски трендови, не само у Србији већ у целој Европи, скуп су разних чинилаца, а почели су у другој половини двадесетог века, са државом благостања, скопчаном са ширењем конформистичког духа, примећује социолог проф. др Љубиша Деспотовић.

– Проблем пада наталитета је комплексан и има многе димензије, од културолошке, преко економске, до политичке… Од средине прошлог века доминантан је културни модел који форсира појединца, неспремног да се жртвује и угрози свој комфор. Све је важнији аспект личног напредовања, због чега је одложено ступање у брак и самим тим рађање деце – каже Деспотовић.

Чак и друштва са “полупериферије Европе”, попут Србије, достигла су такав ниво стандарда појединаца испод којих они не желе да иду.

Осим тога, посебно у овој турбулентној регији, на смањење наталитета утичу и честе политичке и економске кризе, санкције, инфлација, ратови… Проблем је недостатак перспективе, мајке се плаше у каквом ће времену, како и од чега одгајати децу.

На пад наталитета утиче и слабљење утицаја вере, јер, до средине 20. века “верска обавеза” је била остављање потомства. Данас се таква “обавеза” задржала само код припадника исламске вероисповести или код албанског народа, код ког је то саставни део националног програма.

По Деспотовићевом мишљењу, да би решила проблем ниског наталитета и одумирања нације, Србија би требало да “препише” најбоље мере које је спровела Русија:

– Путин је иницирао висок степен улагања у којем је економским мерама стимулисано јачање породице. Да би се жене одважиле на рађање, оне морају да знају да ће та деца бити обезбеђена, морају да имају економску сигурност и гаранције да неће изгубити посао док дете не напуни 18 година – каже Деспотовић.

ПОРОДИЦА

НАШ саговорник додаје и да друштво мора да ревитализује породицу као своју основну ћелију и реафирмише породичне вредности. Наравно, све то мора да прати перспектива економског развоја.

 

novosti.rs

Поделите:

1 коментар

  1. Sta je sa finasijama: decu danas ne treba samo nahraniti i obuci, nego i iskolovati. Primer nebrige drzave o majkama i deci je ukidanje dodatka na trece dete: nekada se taj dodatak primao do 18te godine, a sad majke ne dobijaju nista. Da ne govorim koliko je teze doci do stabilnog zaposlenja majkama sa malom decom. I sto bi onda radjale.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here