Протић: Још по нешто о антиваксерима, БЛИЦУ, и Артемијевим следбеницима…

Поделите:

“Antivakcinalisti i raščinjeni monasi, sledbenici izgnanog episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića) udružili su svoje idelogije u beskrupuloznom širenju straha i bizarnih stavova kojima terorišu društvo. Već poslednjih nekoliko godina oni, bez bilo kakvih sankcija, zastupaju svoje teorije zavere o vakcinama i podstiču versku i rasnu netrpeljivost i mržnju.”

Многе чињенице о којима овде пише Блиц су неоспорне и јасне. Заиста, реч је о групама које имају врло дискутабилне ставове и ту нема ничег спорног.

Међутим, моје питање овде је “ШТА ЈЕ ТО БЛИЦ”? Новина? Не бих рекао. Намена новине је да пренесе вест.

Добро, зато су и измислили термин “истраживачко новинарство”. На такав начин, могу да вести “усмере” у одређеном правцу. Па ипак, зар акценат истраживачког новинарства није на ИСТРАЖИВАЊУ неког феномена – а не на доношењу одређене тврдње, од које се онда започиње “истраживање”, не са циљем да се нешто открије, него да се пронађу и изаберу чињенице које ће, селективном презентацијом, послужити да потврде почетну идеју (уместо да открију некакву истину)?

На исти начин,”истраживачким новинарством” се баве КРИК, “Инсајдер” и слични…

Заправо, овај текст “највише” личи на неки комесарске извештај из ЦК КПЈ, састављен на основу извештаја/истраживања старе добре УДБ-е. Дакле, полазна идеја је да је неко крив и само је потребно наћи формално покриће. У делу који сам навео стоји и напомена “без било каквих санкција”, а на крају чак и податак о томе да тужилаштво прикупља информације. Зато и питам – шта је то БЛИЦ, када у форми истраживања пише пријаве и тражи санкције? Можда је БЛИЦ неки орган Републичког јавног тужилаштва, а јавност о томе није обавештена? Шта је са новинарским принципом да се преносе чињенице – уместо пресуда и осуда?

Посебна прича је квалитет овог “истраживања”. Да је БЛИЦ заиста спровео истраживање вредно помена, релативно лако би открио да се следбеници Артемија и “псеудозилоти” из Акакијеве СИПЦ, којој припада и Ефросинија/Драгана Николић међусобно не подносе. То што и једни и други донекле подржавају Јовану и њену “антиваксерску” групу, пре свега је подршка због ставова и ту дубље везе, наравно за сада, нема.

Међутим, много је занимљивије питање какве то законске санкције захтева БЛИЦ и због чега конкретно?

1. Антонијева литија је “блокирала град 5-6 сати? Тачно! Исто тако је тачно да град блокирају и све три “верзије” GAY PRIDE које разне (узајамно око “дистрибуције материјалних средстава” посвађане) LGBTQ организују већ пар година уназад. Град блокирају и маратони и трке бициклиста и много штошта другог. То је цена демократије, али не и основ за кривичне санкције.

2. Санкције због сарадње с артемитима или “псеудозилотима”? Тачно је да су обе групе секте, али према важећим законима у Србији је сектама de facto дозвољено да постоје, све док њихови чланови не прекрше неки конкретан закон, а и тада је кривична одговорност везана за појединце, а не за групу.

3. Санкције због ставова? Којих ставова тачно? Да вакцинација може да буде опасна? Да ли има лекара који то пориче? Да је потребно упознати људе са земљом порекла неке вакцине и могућим последицама? Зар то није законска обавеза лекара?

Да ли “антиваксери” у Србији позивају људе да се не вакцинишу или их позивају да захтевају од лекара информације пре примања вакцине? Да ли “шире панику”, уколико јавно прочитају упутство које је објавио “Батут” или “Торлак”? Видим, против њих је поднесена и кривична пријава, коју РЈ тужилаштво тренутно разматра (притом, под очигледним притиском “медија” какав је БЛИЦ) – али, баш ме интересује које је “биће кривичног дела” ту у питању? Јавно изношење сопствених ставова и то кроз постављање питања? Дакле, да ли смо дошли до тога да одређена питања више НЕ СМЕЈУ да се постављају, без призивања санкција?

А шта онда урадити са противуставним тврдњама и лажима које шире организације попут “Жене у црном”, “Аутономног женског центра” и многих њима сличних? Има ли, можда, и код њих места за санкције? Има ли ту екстремизма и радикализма? Има ли ту простора за реакцију државе?

Понављам, ово моје размишљање не значи да се слажем са “антиваксерима” (вакцинисан сам и ја и сви чланови моје породице), а поготово не са артемитима или псеудозилотима (мој став о тим групама је јасан и познат). Међутим, то никако не значи да ћу да аплаудирам БЛИЦ-овом лову на вештице – тим пре што је такав лв врло селективан, етички изопачен, а морално и правно неутемељен и зато што претставља манифестацију тоталитарне леве идеологије, а не новинарство. Дакле, у најбољем случају, реч је само о другој страни исте екстремистичке медаље и покушају злоупотребе државних институција у циљу спровођења идеолошког терора под паролом политкоректности – а то нема никакве везе са демократским вредностима и слободама.

ФБ профил Андреја Протића

Поделите:

4 Коментари

 1. Ни једна од поменутих ”секти”није призивала НАТО бомбе
  а преко БЛИЦА је то било могуће 1999-е?!
  ”Антонијеву литију” обезбећује 10-так полицајаца /без опреме за
  насилно разбијање демонстраната, хулигана, могућих терориста/,
  један полицјски комби и двоја патролна кола, а ПАРАДУ СРАМА
  око пет хиљада полицајаца са кацигама, штитницима, ко
  зна колико мотроних возила и пар хеликоптера.
  Антонијева литија се креће мирно, заједно са граћанима који се нађу
  на траси кретања литије, а током ПАРАДЕ СРАМА траса кретања
  ЗЈАПИ ОРВЕЛОВСКОМ ПРАЗНИНОМ И ПУСТИМ УЛИЦАМА, где
  манифестанте ”поздрављају” камен, цигла, креч и млтер, СЛИЧНО КАО
  У ВРЕМЕ ПАРАДЕ ХИТЛРЕРОВАЦА ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ
  1941. године.
  У време Антонијеве литије собраћај се зауставља само док литија не прође,
  а у време ПАРАДЕ СРАМА ЈЕЗГРО ГРАДА ЈЕ ПОТПУНО БЛОКИРАНО – не
  само за возила него и за пешаке, као да је ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС!!!
  Антонијева литија се не финансира из буџета Државе /5о ЕУРА /, ПАРАДА
  СРАМА 1- 2.ооо.ооо.- ЕУРА кошта Државу – пореске обвезнике.
  Такође, ни једна од поменутих секти – ” Антонијева”, ”Артемијева” и ”Зилотска”
  Државу не коштају ни један једини динар, не финнсирају се из буџета.

  Што се тиче Артемија, против Њега се води кривични посупак за наводну
  злоупотребу неких црквених пара које је извесни Виловски ”украо” и
  побегао у Грчку.
  До дана данашњег цивилни суд није донео никакву пресуду, а грчке
  власти /на тражење СПЦ-е/ нису испоручиле Виловског, са образложењем
  да се ту ради о политичком прогону, а не о стварној злоупотреби, пошто
  бивши Епископ Артемије није указао гостопримство ЏОЗЕФУ БАЈДЕНУ
  и због тога је прогоњен и свргнут са епископског трона.
  Ни црквени суд није донео никакву правоснажну судску одлуку, по
  питању какноских погрешака поемнутог бившег Епископа Артемија,
  а ”БЛИЦ” Га је по ОБА ОСНОВА ПРОГЛАСИО – ”КРИВИМ”?!

  Што се тиче вакцинације, ту је ствар јасна: нико не пориче и не
  оспорава имунизацију као исправну методу здравствене/медицинске
  превенције, али се поставља питање порекла тих вакцина – њихов
  састав /који је проглашен пословном тајном од Агенције за контролу
  лекова/ и евентулалне нежељене последице.
  Ако немамо домаће вакцине, онда се родитељима мора дати могућност
  избора истих, рецимо: кинских, руских, кубанских… а не на силу
  вакцина чије се порекло, састав и нежељена дејства проглашавају
  пословном тајном Агенције за контролу лекова.

  Драган Славнић

 2. Obavezna vakcinacija je odličje diktature a ne demokratije i tu se slažem sa Dr. Jovanom Stojković. Vakcine i ceo sistem provere lekova treba dobro preispitati pre nego što se bebama ubrizgaju u telo. Na tribinama i na TV polemici su argumenti Dr. Stojković bili mnogo jači od kontra strane pa sada više i nema tih polemika,ostale su pretnje oduzimanjem dece i zabrani škole i vrtića za nevakcinisani decu što je opet odličje diktature. Što se tiče suđenja antivakserima nešto se čudno dešava,naime neki Vladimir Cimerman sa još jednim pedijatrom iz Zrenjanina i sa još 250 roditelja tuže antivaksere za izazivanje epidemije malih boginja. Naravno Blic & Co imaju novu strategiju nepominjanja g. Cimermana nego samo roditelja (sada ih je 270). Da su se 270 roditelja skupili i da tuže antivaksere je 1000 % nemoguće i nerealno ali eto g. Cimerman &Co misle da je srpski narod dovoljno nepismen da mu se tako nešto servira.

 3. vakcine je jedno vreme uvozio za drzavu i firma Miroslava Miskovica Delta od Svajcarske Novartis ako se secate onog pticjeg gripa..
  zaprase iz aviona jadne ptice, one uginu i padnu negde…..
  odmah se pokrene medijska kampanja, drzava uveze vakcine a svetski farmako mafijasi zgrnu ogroman novac..
  cak su naterali svo medicinsko osoblje da se obavezno vakcinise da bi toboz opravdali spiskana sredstva iz fonda zdravstvenog osiguranja odnosno drzavnog budzeta….
  da bi narod stekao utisak o neophodnosti, toboz strasnoj opasnosti od ptica navodeci primere po zapadnoj evropi farmi koje su morale milione brojlera da umore kako bi postovale proceduru i zakone pa i mi kao oni isto to sledimo pozitivnim zakonodavnim merama..
  cak je i skupstina srbije palamudila o tome donoseci neke zakone vezane za vakcinaciju i zdravstvo ukljucujuci svoju manipulativnu ulogu u opstoj histeriji koja je svojevremeno vodjena pred kamerama drzavnog javnog servisa..

 4. Смиљка Милеуснић је била у истражном затвору због увоза непотребних и сумњивих вакцина преко Југохемије. Плаћене, увезене и бачене!
  Где су данас Смиљка, где су Југохемија и Милка Форцан?
  Где су нестале српске вакцине?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here