Прва операција тумора у Нишу „кјуза” апаратом

Поделите:

Екипа неурохирурга предвођена професорком Даницом Грујичић успешно оперисала тридесетогодишњу пацијенткињу

Ниш – Јуче је на Клиници за неурохирургију у новом Клиничком центру у Нишу обављена прва операција најсавременијим „кјуза” апаратом, који функционише на принципу ласерског зрака.

Успешно је оперисана тридесетогодишња пацијенткиња са тумором на мозгу. Операцију је обавила екипа коју је предводила проф. др Даница Грујичић, један од најбољих неурохирурга у земљи и региону и начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије, уз асистенцију директорке Клинике за неурохирургију КЦ Ниш др Весне Николов и њених сарадника.

 Лончар: Доста свађа и сплеткарења
Министар др Златибор Лончар упутио је посебну поруку запосленима у Клиничком центру Ниш:
– Држава је учинила све да се створе врхунски услови, набављена је и најсавременија опрема и поручујем онима који овде раде да се потпуно окрену и посвете својим обавезама и послу. Неопходно је да се што мање свађају, да много мање сплеткаре и да време које им је одлазило на те ствари утроше у своје усавршавање и унапређење струке. Да максимално користе све капацитете у које је држава заиста много уложила и да чине само оно што грађани овог дела Србије, а овом центру гравитира око 2,5 милиона становника, од њих и очекују – рекао је др Лончар.

„Кјуза” апарат користи се за најкомпликованије хируршке захвате у нерухирургији тако што усисава тумор а чува крвне судове и мождано ткиво.

Према речима докторке Грујичић, реч је о младој девојци која болује од тешког облика тумора који је захватио већи део мозга, због чега је најпре обављена оваква хируршка операција, а касније ће можда морати да се обави и друга интервенција. Она је додала да је оваквих облика тумора све више и да је број оболелих од малигних болести у Србији у порасту, истичући да очекује да ће струка у најскорије време наћи начина да објасни зашто је то тако.

– Нишка Клиника за неурохирургију је друга по величини у Србији, имајући у виду велики број колега и њихово искуство у Нишу, са изузетним задовољством могу рећи да смо заједно урадили ову операцију. После свега чврсто верујем да ће нишким стручњацима савладавање нових метода у неурохирургији бити лако – рекла је професорка Даница Грујичић.

Министар здравља др Златибор Лончар, који је са проф. др Зораном Радовановићем, генералним директором КЦ Ниш, сачекао завршетак прве операције „кјуза” апаратом, нагласио је да није довољно само да се направи објекат и да се створе врхунски услови, јер се успешно ради и унапређује струка увођењем нових метода које се примењују у најразвијенијим земљама и установама у свету. Ниш иде сигурним корацима у том правцу, јер се после добијања изузетних услова знање сада примењује на делу. Долазак др Данице Грујичић у овај центар од посебног је значаја с обзиром на то да је реч о једном од врхунских стручњака, који у Нишу примењује нове методе лечења користећи најмодернији апарат. Она је са лекарима нишког центра истог дана обавила и ову, али и још једну компликовану операцију. Све то значи да ће се у најскорије време у Нишу обављати најкомпликованији и најтежи оперативни захвати и да велики број пацијената неће морати да због овакве врсте помоћи и лечења одлази у Београд или друге центре – рекао је министар Златибор Лончар.

Министар др Лончар посебно је истакао да се из државне касе свакодневно пребацује новац да се купи апарат који је Клиничком центру у Нишу првобитно дат на коришћење.

После боравка у објекту новог центра, министар је обишао завршне радове на изградњи посебног Одељења за збрињавање и лечење деце оболеле од рака, који граде НУРДОР, министарство и нишки центар поред Дечије интерне клинике у Нишу.

Аутор: Тома Тодоровић

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here