ПУТИН ПРОТИВ ИСТОПОЛНИХ БРАКОВА: Председник Русије ставио тачку на ову тему у Русији

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин жели да уведе промене којима би руским властима било забрањено признавање хомосексуалним браковима регистрованим ван земље.

„Правна рупа“ у руском породичном закону препознаје истополне парове који су се венчали у иностранству све док није реч о блиским рођацима или некоме ко је већ венчан. То је довело до најмање два случаја у којима су руски службеници ненамерно признали хомосексуалне бракове од 2018. године.

Путин је ове седмице поднео нацрт амандмана на породични закон Русије који забрањује „неморална тумачења“ међународних уговора.

– Забрана се првенствено односи на истополне бракове – цитира се неименовани члан Путинове радне групе за уставне амандмане. Извор је посебно указао на истополне бракове регистроване у иностранству, преноси „Тхе Мосцоw Тимес“.

Међународно право имало је приоритет у Русији пре него што је летос широм земље гласањем о уставним амандманима додељена предност руском уставу над међународним уговорима.

Руске власти ће тако сада моћи да оспоре „неморалне“ међународне одлуке пред Уставним судом.

Сама Русија не региструје истополне бракове, а гласање за амандмане додало је у Устав и дефиницију брака као заједнице мушкарца и жене.

novosti.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here