Рад од куће у доба пандемије

Поделите:

Због епидемије, све више радника, канцеларију је “преселило” у кућне услове. Предностима и манама рада од куће баве се социолози, психолози, правници. Да ли је, и на који начин, рад од куће дефинисан законом, шта то значи за радника, а шта за послодавца?

Рад од куће, једна је од превентивних мјера у борби против Ковида 19, али је донио и нове притиске и ограничења. Многи се жале да од куће раде и више него што су радили раније. За Теодору Шипка, која тренутно ради од куће, овакав принцип рада има низ предности. Сматра да је то добро рјешење, али само краткорочно.

– Мени тренутно паше да се ради од куће због моје животне ситуације и самог тога што иде зима и ради путовања до посла.. На крају крајева, много мање новца трошим, не излазим на паузи на доручак, али што се тиче самог посла на неки дужи временски период, мислим да ми не би одговарало јер вјерујем да би утицало на моју продуктивност -сматра Теодора.

Оваквог је мишљења и социолог Пејо Ђурашиновић. Предности рада од куће постоје само у случају ако се третирају као тренутно рјешење. Дугорочно би могао да остави посљедице.

– Добро је да имамо алтернативу, када су посебне мјере, као што је сада пандемија, али не би било добро што се тиче социјализације да потраје дужи временски период – навео је Ђурашиновић.

Закон о раду Републике Српске препознаје рад ван мјеста послодавца, односно рад од куће и један члан закона посвећен је управо таквом начину рада, али није прецизиран. У Савезу синдиката Републике Српске сматрају да овакав начин рада који сада имамо није заиста рад од куће, јер није јасно дефинисан.

– Рад од куће подразумјева да имате уговор о раду који дефинише и радно вријеме и мјесто рада и износ плате, све оно што би требало да се дефинише таквим уговором, од кориштења до ресурса самог радника – истакла је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Српске.

Ако би се приступило измјени и допуни постојећег Закона о раду, кажу наши саговорници, неопходна је детаљна анализа низа фактора који укључују стручњаке из различитих области. Најважније је одредити шта би то значило у здравственом и социолошком смислу, и како би се то одразило на економију.

РТРС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here