Реља Рашовић: Када слепац постане путоказ

Поделите:

Друштва која постају све више површна, у којима су људи лењи, нестрпљиви, и желе инстант резултате без неког одговорног приступа и разумевања колико је лечење људског бића тежак, дубок и комплексан процес сасвим логично улећу у нове трендове инстант духовности, брзих поправки и шупљих обећања данашњих гуруа неw аге-а, позитивне психологије, реики терапија, “тхета хеалинг” биоенергетичара, НЛП програмера и хипнотизера и осталих осакаћених верзија много много озбиљнијих традиционалних и изворних окултних и езотеричних религија старих цивилизација.

Некада ми је тешко да прихватим чињеницу да број мојих пријатеља који су декларативно православни лајкују радионице неких псеудогуруа који обећавају различите врсте исцељења и “репрограмирања” подсвести, као да је људско биће механички конструкт, уз наравно различите уласке у измењена стања свести у којима човек добија исцељујуће спознаје, чишћења карме, регресије прошлих живота у којима су људи најчешће били Принчеви од Wелса, Фараони, нека супериорна ванземаљска бића или стари дивови из библијских времена, а ретко кад се нађе неко као офуцани улични авлијанер кога би поштар шутнуо у задњицу када би пролазио поред оближње куће. Инкарнација магарца кога неко јаше и мамуза обично се оставља за управо овај живот овде и сада уз наравно неког страног или домаћег гуруа који ће сам бирати врсту узди и затегнутост седла.

Ако говоримо о самој хипнози, чак је и Фројд, који је био врло антирелигиозан, такође био изразито против ње сматрајући да то нарушава и разбија здраве психичке баријере које сваки човек треба аутономно да поседује и да то не може бити у крајњем скору добро за човеково здравље и пуни опоравак.
Са трансевима и медитацијама, које такође спадају у домен трансперсоналних или психотичних и интрапсихичких путовања у западној медицини највише је експериментално изучавао чешки Др. Психијатрије Станислав Грофф, који је измислио холотропско дисање, отишао много даље у експериментима са ЛСДом у психијатрији и шизофреним пацијентима (од Хоффмана који је ЛСД и измислио), и на основу његовог рада је усавршена нарколитичка терапија у којој резидуалних психотичних супстанци нема након обављања халуциногене сеансе, и опет би се могло рећи да је у питању доктор чија се шаманистичка медицина налази на крајњим границама хаоса, ризика, без довољно контролних параметара, где су се такве врсте екстремних еxперименталних терапија руског рулета тестирале само на људима који нису имали никаквих других опција у животу. И неки су заиста доживљавали побољшања кроз психотична пражњења, а други су на жалост одлазили у неупоредиво гора лудила и тотално бесповратно губили себе.

Са аспекта православне духовности која је подизала вековима генерације мистика и светитеља чија је надприродна доброта била директни доказ њиховог унутрашњег здравља, човеков пут ка Богу никада није био кроз психозе, халуцинације и имагинарне светове, јер се Бог увек сматрао као Неко ко је изнад свих нашим имагинарних трипова подсвести. Такође, наша традиција учи да се човек у измењеном стању свести отвара и неким духовним утицајима који уопште не морају да имају везе са Богом, већ управо са духовима поднебесја који човеку нису ни мало наклоњени. Ако само узмете количину “лоших трипова” које један просечан “психонаут” искуси у таквим стањима свести, јако је тешко доћи до закљчка да Бога уопште има на таквим “унутрашњим” и “духовним” путовањима…али, инстант решења су увек привлачна…
Kако је Јунг говорио, нађите ми здравог човека и ја ћу га излечити. Што значи да сваком човеку је потребно лечење барем у некој мери или у неком сегметну бића.

Интересантан податак је да се већи број жена интересује баш за такве лајф коуцх гуруе, и биоенергетске и псеудопсихолошке исцелитеље и модернизоване и упрошћене варијанте неw аге езотерија, што је наравно јако добар показатељ зашто у већини таквих гуруа спадају баш мушкарци. Не улазећи у чињеницу да духовно здрав човек и нема неку потребу да се меша у туђе животе нити да буде неком епицентар свих његових животних одлука, што је увек одлика сиромашне, јадне, поремећене и вампирске структуре личности човека, мислим да било који потражитељ неког пута треба ићи до краја у својим тежњама.

Мој предлог би био следећи. Свако ко се интересује за овакве врсте брзих и нових езотеричних “лечења” би требао да се бави старим добрим окултизмом. Али оним правим и традиционалним… Радите Херметику, Египатску магију, Шаманистичке трансеве са сибирским шаманима, повраћајте своју утробу од мескалина и датуре страмонијума, трзајте се као ђавоимани дервиши у њиховим верзијама транса, додајте мало тибетанског окултног будизма и преузимајте божанске форме које развијају расцеп и шизофренију личности, и ако видите да је све то шупља прича у којој и нисте нешто много здравији него што сте били, све те исте технике само у много искренијој форми, ће те наћи и на левим путевима огољеног сатанизма, црних вамацара тантрика, хинду агори свештеника који пију крв из људских лобања, и различитих магијских наслеђа из Вавилона, Месопотамије, Мохењо Дара, Египта, и осталих старих цивилизација које су у својим историјским периодима били преплављени духовностима искључиво црних култова.

Под условом да човека кроз такав пакао Божија благодат некако и сачува, а било је примера и таквих (поред небројених несрећника који су тотално пропали), у свим овим “новим” формама “исцељења” и “спознаја себе” које су данас толико привлачне, наћиће те само неке неупоредиво осакаћене и сиромашније верзије плагијатског окулта и езотерије којом сте се већ бавили на толико напреднијем и дубљем нивоу. И тада вам ништа од тих ствари неће бити привлачно нити нешто нарочито дубоко и гледаће те све те новокомпоноване псеудо духовнике и њихове следбенике са благом дозом сажаљења.

Али блага дигресија на православље као пут, који кроз дуготрајни подвиг заиста може да исцели поремећаје, које овде већ поменута беспућа у човеку могу да створе (нудећи му нека тренутна олакшања и илузије поправљања свог унутрашњег стања после којих следе трајна оштећења која се ретко могу избећи).
Довољно је човеку да уз неко умерено молитвено правило сваког дана присуствује вечерњим службама и да се причешћује једном недељно и да таква акумулација благодати у његовом срцу, души и уму кроз пар година пружи заиста велике резултате, чак и ако обољења нису мала. И у варијанти у којој комплетно исцељење не би дошло, опет је могуће постићи резултате који би сасвим адекватно парирали озбиљним правцима психотерапије ако у свом дејству не би били и бржи. О самом путу унутрашње молитве не треба ни говорити, јер он сам по себи иако човека гура у различите кризе које му тренутан баланс могу озбиљно нарушавати, такође у себи садржи такву врсту потенцијала преображења (оздрављења и обнове), какав је немогућ у данашњој секуларизованој медицини, а о томе најбоље сведоче светитељи који су на том путу отишли најдаље а неки су у имали и психијатријски неизлечиве болести о чему сведоче различити примери чак и данашњих молитвеника са различтим “ремисијама”. Некима су тела остала нетрулежна као Св. Василију Острошком и Св. Серафиму Саровском и наравно Св. Нектарију Егинском.

Сви моји пријатељи који се баве различитим гранама психологије, било да је аналитичка, психодинамична, гесталт, ребт, цбт, транслациона , итд… нико од њих ми није говорио о неким брзим резултатима лечења (који најчешће не постоје ни у православљу), као што то о томе говоре ови данашњи гуруи и неw агери… осим РЕБТоваца, али и они сами признају да то лечење није дубинско али је опет ефикасно у реалности што се и показало кроз праксу.

Са једне стране ако човек може имати озбиљан приступ према чистој духовности са нашег извора, а опет чак и ако не нагиње толико религији као путу унутрашње промене, увек може разговарати са озбиљним терапеутима који имају дугогодишње искуство и то може много више помоћи и дати неке трајне резултате који нису ни мало за потецењивање ако је човек заиста одлучио да истински помогне себи. И чему онда толико поклањање пажње неким шкарт лечењима и раду на себи у покушају, која више стварају психолошке профиле несрећних али у исто време еуфоричних и истрипованих ликова као што су рецимо припадници Харе Kришне ?

 

Реља Рашовић

ВИДОВДАН

 

Поделите:

4 Коментари

  1. …si ti to srocio. Frojda si obavezno spomenuo, a tu je i Jung-arhetip…a tvoji prijatelji psiholozi nisu nikad nikoga izlecili niti ce.

    Ne bih se mucio, ali…acei Jung su, iako neistomisljenici, zacetnici “sjeckanja zabe”, i kao takvi pioniri odvajanja, ustvari amputiranja, onako ZUUUUM!, ljudskog uma od Crkve i Boga. Naravno pocev od sholastickog odvajanja ljdske duse od Duha Svetoga, zatim preko Luterovog odvajanja od samog bica Crkve – makar i katolicke, ali ipak zajednice – sta taj protestantski svet moze da izrodi do Frojda i Junga? I eto, prvi je otvorio vrata medikamentoznim terapijama, drugi psihologi-supljologiji, i imamo to sto imamo.

    Nego deder, dajder nam jednog psihologa koji je iscupao nekog iz depresije ili psihoze, a onda jenog psihijatra cije hemikalije su to ucinile? Neee-pooo-stooo-jii-taaa-kaa-v! Ove koje ti pominjes su mala maca…pises o povetarcima a tornada brisu sela i gradove. Srecno u spisateljstvu.

    • 40% skandinavskih zena je na antideresivima, u USA se dijagnoza postavi za 5 minuta onako kataloski…oprosti, ti pricas o procentualno mozda 0,001% nekih kroz istoriju vazda prisutnih pojava. A provlacis kao podrazumevane auterite i ljude koji su postali sluge farmakologije i kreatori jednog legalnog drogiranja zapadnog sveta, koje, drogiranje, je subvencionirano od drzave.

      Mnogo je bolje da neko ode nekom Tarotu nego da mu roknu antipsihotik…postoji sansa, ako trazi Boga da ce ga naci, ne kroz Tarota nego na tom putu…ovako kad ga zombiraju tvoji “prijatelji” onda mu nema spasa, postaje do smrti klijent farmakologije. Uz duzno postovanje, ocigledno je da uopste nisi upucen sta se desava u psihijatriji…govorim ovo jer si “provukao” paralelno sa Pravoslavljem ljude i “struke” koji nikako ne mogu u korak sa Pravoslavljem. Zato je bolje da ljudu idu Tarotu nego psihologu!!!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here