Резултат демонстрација и става званичне цркве је све заступљенија прича о аутокефалији цркве у Белорусији, по узору на Украјину.

Поделите:

У свом говору прошле суботе, оспоравани белоруски председник Александар Лукашенко упутио је црквама јасну поруку да се уздрже од учествовања у протестима у Белорусији. Председнички избори одржани су пре две недеље на којима је Лукашенко добио 80 одсто гласова, показују званични подаци. Међутим, присталице опозиције одмах су покренуле бројне демонстрације, које тврде да је на изборима дошло до велике преваре. Протести трају већ две недеље и само синоћ на улице Минска су изашле десетине хиљада људи.

Званична Белоруска православна црква, која је у надлежности Московске патријаршије, одмах је честитала Лукашенку на „победи“. Међутим, Католичка црква и неки православни свештеници нису подржали овај став, позивајући на окончање учесталог полицијског насиља над демонстрантима. У ствари, као резултат великих народних демонстрација и става званичне цркве, све је већа бука око стварања аутокефалне цркве у Белорусији, по узору на Украјину.

У свом говору у суботу, Лукашенко је оштро говорио, у суштини, против ових свештеника, завршавајући претњом. Наиме, Лукашенко је рекао: „Изненађен сам положајем наших верских деноминација. Драги свештеници, саставите се и радите свој посао. Људи морају доћи у храмове да се моле. Цркве (православне и католичке) нису за политику „, рекао је Александар Лукашенко, док је упућивао индиректну претњу рекавши:“Не дозволите да вас одметници привуку на своју страну. Неки од вас ће се посрамити свог тренутног положаја. А држава то неће посматрати равнодушно.“

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Насловна

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here