САД поручиле Ердогану: Не играј се са ватром! СРАВНИЋЕ ВАС!

Поделите:

Француски хеликоптери „мистрал тоннерре“, који су летели у Бејрут како би однели помоћ Либану, слетели су на француску крстарицу и плове ка Кипру како би учествовали у војној вежби са Грчком.

Председник Емануел Макрон је изјавио:

– Сврха овог војног присуства је да се ојача аутономна процена ситуације и да се поново потврди француска подршка слободи кретања, безбедности пловидбе на Медитерану и поштовању међународног права.

Западни медији подсећају да је турска потрага за гасом у економској зони која припада Кипру изазвала велико незадовољство великог броја земаља из региона.

Анкара инсистира да има право на експлотацију природног гаса ван Кипра, тврдец́и да су те воде унутар граница непризнате турске републике Северни Кипар.

Америка, ЕУ и земље источног Медитерана оспоравају ово „турско право“ на експлотацију у региону.

Египат је такође упозорио Турску.

Подсетимо, 12. јануара каирске новине су објавиле извештај да су Египат и Грчка потписале поморски споразум о разграничењу у развоју који има широк економски и углавном геополитички и одбрамбени значај.

Пре потписивања споразума одржано је више од десет рунди преговора којим се од 6. августа маркира поморска граница између Египта и Грчке, који дефинише ексклузивну економску зону између две земље.

Зашто је споразум толико важан када је реч о Турској?
Пре свега, зато што споразум такође обухвата експлоатацију нових гасних поља.

– То је посебно важно јер има оних који желе да „истребе наше финансијске воде“ – каже египатски експерт за нафту Абул-Ела, додајући да турски председник Реџеп Тајип Ердоган „забија нос где му није место.“

– Прво је кренуо са окупацијом Сирије и Ирака, а сада изиграва пирата у Медитерану – рекао је Абул-Ела напомињући да то није само његов, већ став целог Египта.

Како је Француска већ преузела прве кораке шаљући моћну крстарицу у Медитеран, турски медији су објавили:

– Сада смо један корак од рата у Медитерану. Догађа се нешто велико што ће постати видљиво тек у наредних неколико дана. Француска мора да схвати колико је ово озбиљно, и мора да се припреми да сноси последице.

Иако турски медији тврде да држе све под контролом, недавна изјава израелског премијера Бењамина Нетањахуа говори супротно.

– Ситуација на Медитерану одредиће однос Израела према турској геостратешкој позицији, и то да ли ће Турска остати чланица Западне безбедносне организације, као и да ли ће се прогласити нуклеарном силом – рекао је Израелски премијер.

Израел неће остати нем у случају сукоба на Медитерану, без обзира ко започне конфликт, закључио је Нетањаху.

Информер

Поделите:

1 коментар

  1. Ne znam kako su to SAD rekle, verujem na engleskom, pa Informer preveo “ne igrajte se SA vatrom”! Trebalo bi uvesti kazne medijima za pravopisne i gramatičke greške. Jednostavno napraviti spisak grešaka i kad neke novine, radio ili televizija naprave prokazanu grešku, moraju da plate kaznu. Za ovu, konkretno, ja bih, kad se prvi put kažnjava, odrezao 50 000 dinara.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here