Сећање на страдале у бомбардовању Варварина

Поделите:

На данашњи дан пре 18 година бомбардован је мост преко Велике Мораве у Варварину. Погинуло је 10 и тешко рањено 17 мештана ове варошице. Крај спомен обележја – помен страдалима.

Била је Света Тројица, вашар и пијачни дан. Нешто после 13 часова НАТО бомбардери у првом налету срушили су мост преко Велике Мораве и усмртили троје људи. Вратили су се после пет минута када су многи већ притекли у помоћ повређенима. Тада је погинуло још седморо мештана Варварина, а више десетина рањено.

Најмлађа жртва Сања Миленковић, ученица Математичке гимназије имала је непуних 16 година.

“Та бол остаје без обзира колико год да је прошло, без обзира где се човек налази. Једноставно све то носи у себи и жао ми је што се у свету и даље дешавају такве ситуације да људи страдају”, каже Весна Шпан, мајка Сање Миленковић.

“Син ми је имао 24 године, сада ето, празна кућа. Имала бих унучиће од 15, 16 година, а сад се сама окрећем по дворишту. Шта ми је остало, само слика и одело његово. Ништа друго”, каже Живадинка Јовановић, мајка страдалог Милана.

Спорове пред међународним судовима породице нису добиле, али је свет сазнао истину захваљујући и немачким држављанима који су им помагали.

“Сваке године сам овде. Жртве и њихове породице постале су део мог живота. И сама проживљавам њихову бол и тугу. Књига коју сам објавила је моја обавеза и дуг према њима”, каже Габриеле Сенфт, фоторепортерка из Немачке.

Уз сећање на жртве и са поруком да се никада и никоме не догоди, на месту највеће трагедије варошице на левој обали Велике Мораве пошту страдалима, поред чланова породица, одали су суграђани, свештенство и бројне делегације.

РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here