Sećanje na stradale u bombardovanju Varvarina

Podelite:

Na današnji dan pre 18 godina bombardovan je most preko Velike Morave u Varvarinu. Poginulo je 10 i teško ranjeno 17 meštana ove varošice. Kraj spomen obeležja – pomen stradalima.

Bila je Sveta Trojica, vašar i pijačni dan. Nešto posle 13 časova NATO bombarderi u prvom naletu srušili su most preko Velike Morave i usmrtili troje ljudi. Vratili su se posle pet minuta kada su mnogi već pritekli u pomoć povređenima. Tada je poginulo još sedmoro meštana Varvarina, a više desetina ranjeno.

Najmlađa žrtva Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije imala je nepunih 16 godina.

“Ta bol ostaje bez obzira koliko god da je prošlo, bez obzira gde se čovek nalazi. Jednostavno sve to nosi u sebi i žao mi je što se u svetu i dalje dešavaju takve situacije da ljudi stradaju”, kaže Vesna Špan, majka Sanje Milenković.

“Sin mi je imao 24 godine, sada eto, prazna kuća. Imala bih unučiće od 15, 16 godina, a sad se sama okrećem po dvorištu. Šta mi je ostalo, samo slika i odelo njegovo. Ništa drugo”, kaže Živadinka Jovanović, majka stradalog Milana.

Sporove pred međunarodnim sudovima porodice nisu dobile, ali je svet saznao istinu zahvaljujući i nemačkim državljanima koji su im pomagali.

“Svake godine sam ovde. Žrtve i njihove porodice postale su deo mog života. I sama proživljavam njihovu bol i tugu. Knjiga koju sam objavila je moja obaveza i dug prema njima”, kaže Gabriele Senft, fotoreporterka iz Nemačke.

Uz sećanje na žrtve i sa porukom da se nikada i nikome ne dogodi, na mestu najveće tragedije varošice na levoj obali Velike Morave poštu stradalima, pored članova porodica, odali su sugrađani, sveštenstvo i brojne delegacije.

RTS

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here