СЛЕПИ ГУСЛАР НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отварање јединог сачуваног дела споменика Карађорђу, који су срушили Аустроугари

Поделите:
СКУЛПТУРА “Слепи гуслар” Паскија Пашка Вучетића биће откривена у девет часова, у среду, на Калемегдану, на иницијативу Завода за заштиту споменика културе Београда, а по одлуци Скупштине града и Комисије за споменике и називе тргова и улица.

Како кажу у Заводу, у питању је једини сачувани део споменичке композиције Споменика Карађорђу, који се налазио на Калемегдану између 1913. и 1916.

– Постављање скулптуре је део активности на завршном уређењу простора у околини Споменика захвалности Француској, у зеленој површини са југозападне стране. Идеја о враћању ове скулптуре, пре више од двадесет година, потекла је од недавно преминулог археолога др Марка Поповића, који је заједно са ЈП “Београдска тврђава” и Музејем града скулптуру пронашао. У оригинално стање вратио ју је вајар Зоран Кузмановић, а изливени су делови који су недостајали – део малог прста, део гусала и штап. Бронзана скулптура висока је 200 цм и налази се на постаменту од камена висине 40 цм – кажу у Заводу за заштиту споменика културе.

Фото: Предраг Митић

Споменичка композиција Карађорђу подигнута је 13. августа 1913. године, а срушиле су је 1916. аустроугарске окупационе снаге, које су на том месту намеравале да подигну споменик свом цару Фрањи Јосифу. До тога, међутим, није дошло. После завршетка Првог светског рата, на месту демонтираног Споменика Карађорђу, 1930. године подигнут је Споменик захвалности Француској, који је 2018. године средствима влада Србије и Француске у целини обновљен.

– Исте године, у склопу радова на санацији и рестаурацији, изведени су и опсежни радови на уређењу парковских површина парка Велики Калемегдан у прилазним зонама и непосредној близини Споменика захвалности Француској, које су отвориле могућност да се овај простор у својој историјској слојевитост адекватно обележи – кажу у Заводу пишу Новости.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here