ШОК! Да ли ће суду у Хагу бити приведен и главни командатн ОВК?

Поделите:

Председник косова врло брзо могао би да се нађе пред судом у Хагу.

Након бројних Албанаца некадашњих припадника терористичке ОВК, слободе би убрзо могао да буде лишен и тзв. косовски “председник” Хашим Тачи, а како преносе медији прикупљање доказа увелико траје.

Тзв. “косовски председник” и бивши “командант” терористичке такозване “Ослободилачке војске косова” Хашим Тачи биће врло брзо ухапшен и испоручен суду у Хагу, ођекнула је вест регионом, а према ранијем саопштењу тужилаштва, против њега је подигнута оптужница за убиство 100 људи.

Десет тачака

Наиме, специјализовано тужилаштво у Хагу саопштило је још крајем априла да су Специјализованим већима Косова поднели на испитивање оптужницу против Тачија, затим бившег команданта ОВК Кадрија Весељија, као и других лица чија имена нису навели. Уз наводе да је реч о оптужници од десет тачака, прецизирали су да се терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Американци били у шоку

Иако садржај предлога оптужнице неће бити познат до октобра, када би судија за претходни поступак требало да донесе одлуку да ли ће оптужница бити потврђена, упућени кажу да постоји могућност да је једна од ствари за које се терети и „жута кућа“.

Бивши српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић није јуче желео да спекулише шта би могао да буде садржај оптужнице, али је подсетио да је управо српско Тужилаштво за ратне злочине, које је прикупљало доказе, најзаслужније за формирање хашког тужилаштва и суда, те почетак истраге.

– Хашки специјални суд је основан након извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, који је у њему потврдио све што је добио од нас. Могу да кажем да смо, када смо дошли до сазнања о трговини органима, наишли и на Тачија, што је шокирало Американце, који су га подржавали. Све у свему, очекујем да буде потврђена оптужница против њега – рекао је Вукчевић.

Извор: Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here