Срби не воле да им неко командује, зато иду у приватнике

Поделите:

Грађани Србије су шест пута више заинтересовани за подршку покретању сопственог посла у односу на претходну годину, саопштила је данас Развојна агенција Србије.
За бесповратна средства РАС-а за започињање сопственог бизниса конкурисало је више од 1.200 потенцијалних предузетника, док је прошле године било 198 пријава.

“То говори о подизању свести људи о предузетништву, о њиховом схватању бенефита приватног посла и о поверењу у државне институције, поверењу у опредељење државе да се фокусирано и стратешки бави развојем предузетништва и привреде у целини”, оценила је извршна директорка РАС-а Тамара Јуренић.

РАС помаже покретању сопственог бизниса кроз програме за подршку привреди у оквиру кампање “Креирај живот”.

Условима конкурисања, кроз програм “Старт уп” су ове године, поред ИТ, креативне и иновативне делатности, биле обухваћене и услуге, осим угоститељства и трговине.

Суфинансирање производне и прерађивачке делатности је за 20 одсто повећано ове године и износи 70 процената.

Осим бесповратних средстава, програм обухвата и реализацију обука, израду бизнис плана и менторско праћење у сарадњи са 16 регионалних развојних агенција у Србији.

Укупна вредност осам програма подршке, које је почетком марта расписала РАС у кампањи “Креирај живот” је око милијарду динара.

Велики број пријава стигао је и за програме унапређења конкурентности, иновација, наступа на страним тржиштима, а први уговори ће бити потписани у другој половини јуна, најавила је РАС.

До утрошка средстава остали су отворени програми подршке унапређењу економског развоја и промоцији извоза, као и одређене компоненте у оквиру програма конкурентности и подршке извозницима.

РАС је прошле године кроз програме подршке намењене сектору микро, малих и средњих предузећа и предузетника, подржала више од 1.100 пројеката са око 900 милиона динара.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here