Срби са Космета: Албанци нас терају али отићи нећемо

Поделите:

Са сународницима у Прилужју и Племетини на Космету, који никада нису напуштали своје домове. Посебно смо поносни што се из наших места нико није иселио од 1999. године

СВАКОДНЕВНО одолевамо нападима и пљачкама Албанаца… И тако годинама покушавамо да организујемо живот, на најбољи могући начин. Готово нико од нас није напусти свој дом после 1999. године, али би нам опстанак олакшало формирање нове општине у оквиру најављене Заједнице српских општина.

Говоре овако углас Срби из Прилужја и Племетине, највећих српских средина у централном делу Космета, посебно истичући чињеницу да нико од њих није продао своју имовину. Мештани кажу да раде и обрађују своја имања крај Лаба и Ситнице, а кључни проблем је, како истичу, то што се у протеклих 18 година нико није запослио.

– Зато је најтеже за младе – указује Аца Мишић, председник Привременог органа Вучитрн са седиштем у Прилужју.

– Посебно смо поносни што у основним школама имамо готово 300 ученика, а у Средњој техничкој школи више од стотину ђака, као и то што дечји вртић није у стању да прими све малишане јер је тренутни капацитет педесеторо деце.

Указујући на то да је просечна старост житеља у овој српској средини 35 година, наш саговорник каже да је поносан и на младе брачне парове који су остали да живе у Прилужју. Подсећа да су средствима Владе Србије саграђене три зграде са 26 станова, али и понавља да је приоритет запошљавање младих.

– Сви овде живимо углавном од пољопривреде и појединих примања из Србије. Али најтеже је доћи до посла. А наше место идеално је за изградњу мини-погона који би се бавили прерадом пољопривредних производа – говоре нам мештани, и напомињу да функционишу и пошта по српском систему, Дом здравља, Центар за социјално, Канцеларија за тржиште рада… – Иако нама млађима недостају културни догађаји, ипак би нам највише значила радна места, јер већина нас је завршила факутете у Косовској Митровици, али, нажалост, немамо где да радимо.

И док испред ОШ на одмору врви од ученика, слично је и на улицама. Да живот у Прилужју није стао, говоре и уређена дворишта и куће од којих су многе реновиране или са свеже окреченим фасадама, што често није случај у осталим српским срединама у Покрајини.

– Иако нам безбедност није на најбољем нивоу, имамо готово све услове за нормалан живот. Зато се надамо да ће се, као што најављују наши представници, ускоро формирати Заједница српских општина, како би се у оквиру ње формирала и нова општина коју би чинили наше Прилужје и оближња Племетина. То би представљало додатну сигурност за нас, али и нова радна места за омладину – причају житељи Прилужја, чије наде деле и мештани неколико километара удаљене Племетине.

Верују да би тада више одлучивали о сопственој судбини и свом месту које се налази надомак саме Термоелектране у Обилићу. Ни из Племетине се нико није иселио, иако су Срби и овде изложени честим притисцима и пљачкама имовине. До сада су им из села украли 40 крава и покушали да украду један трактор.

– Али ни то нас неће натерати да се иселимо, као ни чињеница што нам власти у Приштини упорно насељавају Роме из Македоније или не знам већ одакле – говори нам Зоран Вуксановић (59), домаћин из Прилужја, некадашњи радник у Електрани.

У дворишту Ивице Ковачевића у Племетини

И док опомиње да је више хиљада српских радника протерано с посла из Електране и јавних површинских копова надомак села, објашњава да је, иако већина њих прима минималац и повремено је ангажована у центраној Србији, недопустиво то што у Термоелектрани нема српских радника, осим можда неколицине стручњака ангажованих из централне Србије. И Ивица Ковачевић, којем су непознате особе пре неколико дана украле две краве и три телета, радио је 22 године у Електрани. Потом је наставио да се бави пољопривредом, а највише сточарством.

– Мислим да се и те пљачке којима смо изложени изводе с циљем да нас протерају одавде. Али ја са четворо одрасле деце, од којих су три кћерке завршиле факултете а син је срењошколац, не намеравам да идем одавде. То не желе ни моја супруга, ни мајка, тако да о томе и не размишљамо – прича Ивица, напомињући да када би желела, полиција би врло лако могла да пронађе лопове.

САМИ ДА ОРГАНИЗУЈУ ЖИВОТ

У ПЛЕМЕТИНИ и Прилужју, највећим српским срединама у централном Космету које припадају већински албанским општинама Обилић и Вучитрн, живи око 5.000 Срба. Ненад Денић, председник Привременог органа Обилића, истиче да би формирање нове општине, која би обједињавањем ове српске средине значила опстанак житеља, представљало и бољу организацију заштите Срба.

СВОЈИ НА СВОМЕ

ПОДЈЕДНАКО удаљени, по двадесетак километара, од Грачанице, Косовске Митровице и административног прелаза Мердара, житељи Прилужја кажу да се осећају као своји на своме. И зато истичу да претходних година нису одлазили, нити размишљају о одласку.

Драгана Зечевић

Поделите:

1 коментар

  1. Све е вас комуниста Милошевић хипнотисо и слаго, ту сте где сте. Лепо било чути: “Нико не сме да вас биие.” Била е то увод у свеколиклу пропаст вашу.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here