Србија купила кинеску верзију руских ПВО ракетних система С-300

Поделите:

ФК-3 ДЕЈСТВУЈЕ 100 КИЛОМЕТАРА У ДАЉИНУ И 27 КИЛОМЕТАРА ПО ВИСИНИ

Србија треба да добије три батерије, а једна батерија може да истовремено дејствује са 12 ракета против шест циљева

ВОЈСКА Србије добиће ракетни систем противваздушне одбране ФК-3 кинеске производње, наводи данас специјализовани портал Балканска безбедносна мрежа и додаје да је набавка већ уговорена и плаћена.

Како се наводи у тексту, на ту набавку указује пажљиво читање годишњег извештаја о пословању јавног предузећа Југоимпорт-СДПР за прошлу годину у којем је, у једном пасусу, наведено да су закључени увозни уговори у укупној вредности од 620,3 милиона америчких долара, а да су највећи међу њима набавка “ПВО система ФК-3”.

Остали уговори по вредности су модернизација ловаца МиГ-29, модификација радара и нове ракете ваздух-ваздух и земља-ваздух, затим набавка француских лаких преносних система ПВО Мистрал 3 и ракета и кинеских беспилотних летелица ЦХ-92А, које су већ стигле и представљене јавно 4. јула на аеродрому Батајница.

Многи ФК-3 називају кинеском верзијом руских ПВО система С-300.

Кинези су на изложбама наоружања до сада наводили само штуре информације по којима се ради о систему са зоном уништења до 100 км по даљини и до 27 км по висини.

У домаћим изворима стално се помињу три система и можемо претпоставити, обзиром да се ради о информацији из државног врха да је тачна, и да су то три батерије.

Код система ФК-3 једну батерију чине возило са радаром и три лансирна возила од којих свако има четири ракете са радиокомандним и радарским полуактивним вођењем. Једна батерија може истовремено да дејствује са 12 ракета по 6 циљева.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here