ШТА ЗНАЧИ ПРОГЛАШЕЊЕ ТРИ ДАНА ЖАЛОСТИ: Ова правила ступају на снагу, а казне су и до 200.000 динара!

Поделите:

Због смрти патријарха Иринеја, Влада ће прогласити тродневну жалост – данас, сутра и прекосутра, а упокојени патријарх биће сахрањен у недељу.
Дан жалости проглашава се после нарочито тешке несреће која за последицу има смрт, рањавање, или тешко оштећење здравља већег броја људи, или у случају смрти високог државног функционера.

Он може се прогласити и у случају смрти личности која је имала високе заслуге за земљу, као и поводом неког трагичног догађаја, кад Влада тако процени.
Одлуку о проглашењу и трајању дана жалости доноси Влада Републике Србије, а дан жалости траје онолико дуго колико се одреди одлуком о проглашењу и трајању дана жалости, али не може трајати дуже од три дана.

Ако одлуком није другачије одређено, дан жалости отпочиње у 0.00 сати дана који је одређен за дан жалости, а завршава се у 24.00 сата дана који је одређен за последњи дан дана жалости.

Начини којима се обележава дан жалости су: спуштање заставе на пола јарбола (уз одговарајуће осветљење ноћу), одавање поште минутом ћутања и медијско информисање и сећање.

Kазне које се спроводе приликом непоштовања ових мера могу достићи цифту 50.000-200.000 и то ако правно лице на дан жалости не истакне заставу Републике Србије на пола јарбола, односно на пола копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

Такође, казна у истом износу прописана је ако правно лице одбија да омогући запосленима да минутом ћутања одају пошту настрадалима.

Иста новчана казна чека и радиодифузне и новинарско-издавачке организације, уколико не емитују одлуку о проглашењу дана жалости или не обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде.

Правна лица који се баве угоститељском, туристичком и сличном делатношћу која за време дана жалости настављају емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима ће добити казне за прекршај у истом распону, ако не поштују прописане мере.

Новчаном казном од 5.000 до 20.000 динара казниће се одговорно лице у правном лицу, државном органу и организацили или предузетник због непоштовање утврђених обавеза у погледу обележавања дана жалости на територији Републике Србије.

Мондо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here