Станислав Краков: Мртва стража у Албанији

Поделите:

На походу кроз Албанију усред кршева остављене су страже које су чувале мостове на Дриму и другим рекама да их не би Арнаути порушили и пресекли везу са трупама које су напред измакле.

На једној речици крај моста остављена је стража од пет војника Дринске дивизије II позива.

Када су доцније наишла нека одељења из Шумадијске дивизије крај моста су била два гроба покрај којих су седела три војника. Она двојица су умрла од глади, зиме и изнемоглости.

Ова тројица нису хтела да напусте место где су остављени на стражи, мада су их војници из трупе која је наишла звали да пођу са њима јер ће и они пропасти у тој пустињи.

Ова одељења прођоше, оставивши стражи нешто хране, а три стражара остадоше да чувају мост и гробове својих другова.

Није прошло ни недељу дана а крај срушенога моста, и два раскопана гроба, лежало је три мртва стражара.

Арнаути су, чим су наше трупе измакле, напали на стражу, побили ову тројицу, порушили мост и оскрнавили гробове двојице погинулих стражара.

И сада пет мртвих стражара чувало је велику стражу у непроходним албанским кршевима.

Одломак из Ратних дневника 1912-1916. Станислава Кракова. У питању су белешке које је Краков писао током 1912, 1913. а потом 1915. и 1916. године. Чувају се у Одељењу посебних фондова Народне библиотеке Србије. Краковљеве Ратне дневнике приредио је Мирко Демић а издали су их новосадска издавачка кућа Прометеј и Радио-телевизија Србије 2019. године. У оквиру Ратног дневника налази се одељак „Епизоде из 1912, 1913, 1914. и 1915. године“. Једна од тих епизода односи се на „мртву стражу у Албанији“

Stanjestvari.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here