Sukobi advokata: Bitka u komori se nastavlja

Podelite:

Prostorije Advokatske komore Beograd (AKB) više ne čuva privatno obezbeđenje koje je angažovalo “staro” rukovodstvo na čelu sa Slobodanom Šoškićem, posle sinoćnjih dešavanja tokom kojih je dva puta reagovala policija.

Prostorije komore AKB u zgradi u Dečanakoj ulici, međutim, sada dele staro Šoškićevo rukovodstvo i rukovodstvo koje je izbrano na skupštini AKB 13. maja, tako što, od sinoć, prvi “drže” kancelariju sekretara komore, a drugi kancelariju predsednika.

Članovi ova dva rukovodstva uzajamno osporavaju legitimitet i legalitet jedni drugima, a policija koja je noćas reagovala na pozive, nije želela da se meša u advokatske sukobe, niti da izbacuje advokate iz komore.

U izjavama za Tanjug sekretar AKB “starog” rukovodstva Nebojša Avlijaš i advokat Jugoslav Tintor koji je izabran za predsednika AKB na skupštini 13. maja, potvrdili su da je tokom noći bilo više verbalnih sukoba među advokatima, ali svaki iz svog ugla gledaju na situaciju oko preuzimanja prostorija komore.

Dok Tintor kaže da je policija odbila da izbacuje njegove pristalice iz prostorija AKB, Avlijaš navodi da je policija, bez pravnog osnova, faktički pružila podršku grupi advokata okupljenih oko Tintora da zauzmu prostorije komore.

U toku noći u komoru su, prema rečima obojice, dolazile i druge osobe, koje nisu advokati, ali dok Tintor kaže da su u pitanju ljudi iz “kriminogenog miljea” – klijenti advokata iz suprotnog tabora, Avlijaš kaže da su u pitanju njihovi prijatelji, sinovi i rodbina.

Tim povodom policija je reagovala po drugi put prošle noći i legitimisala desetak osoba.

Nakon obijanja policije da izbaci pristalice novog rukovodstva iz prostorija AKB, privatno obezbeđenje “starog” rukovodstva se povuklo.

Pristalice obe strane i dalje sede u prostorijama koje su “zauzele” mada se smenjuju radi odmora, i osim verbalnih “varnica”, drugih incidenata nema.

Ovi sukobi počeli su nakon održavanja izborne skupštine AKB 13. maja, koju je sazvala vanredna skupština počektom aprila tvrdeći da su starom istekli mandati pre tri godine i željom da se izabere legitimno i legalno rukovodstvo.

Staro rukovodstvo, pak, ne priznaje izbornu skupštinu od 13. maja i ne želi da preda “vlast”, već čeka održavanje izborne skupštine koju je zakazalo za 10. jun.

Kako će se ovi sukobi razrešiti teško je predvideti, jer dok staro rukovodstvo pokušava tužbama da reši problem, novo smatra da ima iza sebe “volju advokata” sa izborne skupštine što mu daje i legitimitet i legalitet.

Tanjug

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here