Сукоби адвоката: Битка у комори се наставља

Поделите:

Просторије Адвокатске коморе Београд (АКБ) више не чува приватно обезбеђење које је ангажовало “старо” руководство на челу са Слободаном Шошкићем, после синоћњих дешавања током којих је два пута реаговала полиција.

Просторије коморе АКБ у згради у Дечанакој улици, међутим, сада деле старо Шошкићево руководство и руководство које је избрано на скупштини АКБ 13. маја, тако што, од синоћ, први “држе” канцеларију секретара коморе, а други канцеларију председника.

Чланови ова два руководства узајамно оспоравају легитимитет и легалитет једни другима, а полиција која је ноћас реаговала на позиве, није желела да се меша у адвокатске сукобе, нити да избацује адвокате из коморе.

У изјавама за Танјуг секретар АКБ “старог” руководства Небојша Авлијаш и адвокат Југослав Тинтор који је изабран за председника АКБ на скупштини 13. маја, потврдили су да је током ноћи било више вербалних сукоба међу адвокатима, али сваки из свог угла гледају на ситуацију око преузимања просторија коморе.

Док Тинтор каже да је полиција одбила да избацује његове присталице из просторија АКБ, Авлијаш наводи да је полиција, без правног основа, фактички пружила подршку групи адвоката окупљених око Тинтора да заузму просторије коморе.

У току ноћи у комору су, према речима обојице, долазиле и друге особе, које нису адвокати, али док Тинтор каже да су у питању људи из “криминогеног миљеа” – клијенти адвоката из супротног табора, Авлијаш каже да су у питању њихови пријатељи, синови и родбина.

Тим поводом полиција је реаговала по други пут прошле ноћи и легитимисала десетак особа.

Након обијања полиције да избаци присталице новог руководства из просторија АКБ, приватно обезбеђење “старог” руководства се повукло.

Присталице обе стране и даље седе у просторијама које су “заузеле” мада се смењују ради одмора, и осим вербалних “варница”, других инцидената нема.

Ови сукоби почели су након одржавања изборне скупштине АКБ 13. маја, коју је сазвала ванредна скупштина почектом априла тврдећи да су старом истекли мандати пре три године и жељом да се изабере легитимно и легално руководство.

Старо руководство, пак, не признаје изборну скупштину од 13. маја и не жели да преда “власт”, већ чека одржавање изборне скупштине коју је заказало за 10. јун.

Како ће се ови сукоби разрешити тешко је предвидети, јер док старо руководство покушава тужбама да реши проблем, ново сматра да има иза себе “вољу адвоката” са изборне скупштине што му даје и легитимитет и легалитет.

Танјуг

Поделите:

1 коментар

  1. Док се Монтенегрини и Личани отимају за власт и утицај,
    Србијанци немо посматрају, оседлани и спремни за јанање.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here