Томислав Кресовић: Народне пословице, политика и власту Србији

Поделите:

 Србији треба „повратак„ народној мудрости ?

 

Србији данас више него икада је потребно  да се врати „сама себи“  својим вредностима кoје су преживеле  векове и које су  део националне  духовности и  мудрости. Срби  као и други народи имају  своју  народну мудрост. Богатство  једног народа је у очувању  народне мудрости и њене примене од  породице, државе, полтике  до образовања. Треба дакле да се вратимо народној мудрости. Вук Караџић је скупио и делимично објавио или спремио за објављивање дело српског народа скупљано кроз векове. Међу многим насловима овде посебно помињемо “Српске народне пословице и друге као и оне у обичај узете ријечи” из 1836 и 1849. Данас  они који  су  на власти у Србији и они који желе  да владају  и баве  се јавним пословима у свом раду  треба да се сем  дневних интереса користе и мудрим изрекама које је народ смислио и по  њима живео, а они су део  наше  и цивилизацијске баштине.

Тако је поучно за проучавање политике, власти или  владара  народна изрека “Ако хоћеш кога да познаш, подај му власт”. У исто време  свака власт ако  жели  да траје мора да у себи садржи  и  “саборност” и да чује глас народа. Зато  народна мудрост каже “Без збора нема договора”. Политичари и људи у власти   много  говоре и говор је  политичко “оружије” и  моћ. Народна мудрост каже “Где је много приче мало је рада”. Данас  је  “мањак” личног и  јавног морала. Народна мудрост каже “Где је стида, ту је и поштења”. Свака  политика тежи да покаже да је она у праву и да су претходне биле лоше. Народна мудрост учи “Да се права истина позна, треба чути два звона”. Многи  који се баве полтиком или су  успешни у прављењу  новца заборављају на мудрост. “Данас у злату, сутра у блату”. Политика је вештина владања, а речи су оружије  политике. Политичари   који желе да остану  на власти  више говоре   језиком   повлађивања и “маскирања” стваности. У политици  теже пролазе  они који следе мудрост “Истина увек највише боли”. Свака власт  се заснива на лидерству  и политичким  вођама, који могу бити   прогресивни  или да коче свој народ.Снага  политичког вође је у  снази  „колективне енергије“ народа и   владе. Зато народна мудрост каже „Једна ласта не чини пролеће”. Политичари као и  људи у власти “Једно мисли, друго говoри, треће твори”. Борба  за власт  и очување власти  корисити   језик  као политичко “оружије”. Зато се и каже “Језик је више глава посекао него сабља”: Мудрост политике  и власти  је  изреци “Кад се сложе и слаби су јаки”. Свака  држава тражи једну владу, једног вођу и  усаглашену политику како  унутрашњу тако и   спољну. Зато се у народу каже “На једну главу не може се две капе”. Када се управља државом и народом  увек  треба сагледати  реалност, и и применити народну мудрост “Према губеру се ваља пружити” .Политичке партије на власти и у борби за власт користе, кампање и медије за промицију  своје  политике .Зато народна мудрост каже “Рибе се лове удицом, а људи речима”. Свака  рационална и  “мудра” власт  не сече  одлуке преко “колена”. Мудрост учи “Старије је јутро од вечери”. Опстанак  једне државе зависи и од  слоге у  народу, одговорне власти и  јавности. Зато народна мудрост учи “Тешко дому у ком нема слоге”.

  Томислав Кресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

4 Коментари

 1. Ajde Kresovicu, bice da sam o tebe ogresio dusu…ti si, izgleda, jedini koji ima petlju da kaze vlasti nesto…kas sam slusao Balabana neku vece uplasio sam se – okolo, naokolo pa na kraju “nema nam druge” nego kako On kaze….Janjic veci patriota od Vidovdanaca…

 2. Castim te Kresovicu,izjavom Zeljka Obradovica,taze,od danas:
  Željko Obradović gost jednog dnevnog lista,kaze:
  Nedostaje mi Srbija, ali u životu ne možeš sve da imaš.
  AAAHAHAHAHA.
  Da ponovim Zeljka:
  NEDOSTAJE MI SRBIJA,ALI U ZIVOTU NE MOZES SVE DA IMAS.
  Umrecu od smeha,sunce ti .ebem zarko.
  A sta mislis sto Vucic nece ni predlog Ivanovica,o “kiparskom modelu”,o podeli Kosova,pa kaze:
  “A KO SU TU GRCI ,A KO TURCI”?
  AAAHAHAHAHA
  Pogibija od smeha.
  Oce da izdaju,nema sile da bude drugacije.
  Smatraju nas stokom Kresovicu,i tebe,i tebe!

 3. Izreke su .n a ro o d n a mudrost, bolje: m u d r o s t naroda; sto vise i z r e k a, narod je d u h o v n i j i; duhovnost je p r u z e n o s t- ovaplocenost- naroda u v r e m e n u- ovo se zove i s t o r i j o m naroda; istorija je zbivanje g e n e t i k e naroda- A SVE JEST u IZRECI.
  Rjetko koji narod ima bogatstvo IZREKE kao SRPSKI narod. Iz gornjega:
  Narod nije SMISLIO izreke’ one su g o v o r n a manifestacija genetike Naroda… Sve dalje ide ka upitivanju
  ” procesa” kako ocuvanja, tako i
  n e s t a n k a Naroda. Na dobrom smo putu ka ovom d r u g o m!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here