Туча малинара и хладњачара на протесту у Ариљу

Поделите:

АРИЉЕ – У Ариљу је око подне почео протест представника малинара, а на иначе мирном скупу у једном тренутку дошло је до инцидента када је између произвођача малине и појединих откупљивача избила туча, па је реаговала и полиција.

До туче је дошло током обраћања председника Асоцијације малинара Добривоја Радовића који се окупљенима обратио симблично са приколице камиона.

Радовић је рекао да је у Ариљу проблем потписивања уговора са хладњачарима и да малинаре неће претворити у политичаре, као и да очекује од председника државе да реши проблем.

„Очекујемо цену од 1,83 евра. Мачва је данас продавала малину по цени од 120 динара. Ако се не буде постигао договор до 3. јуна, да цена малине буде 1,83 евра, 7. јула биће све блокирано у Србији”, рекао је Радојевић.

Међу данашњим произвођачима који су присуствовали протесту било је малинара из Ужица и Бајине Баште који су дошли како би пружили подршку.

Представници малинара су са импровизоване бине подсетили су да је Србија извезла 90.000 тона малине прошле године, а увезла малину из 25 држава.

Иначе, просечна цена малине прошле године је била 313 динара.

До сада су се на бини говорили бројни произвођачи из околине Ариља, Ивањице, међу њима је била и једна жена из Ужица која је истакла да ће напустити Србију и отићи за Русију, јер овде не види бољи живот.

Председник ариљског удружења „Виламет Спас”, Драган Богдановић, истакао је да малинари траже подршку државе и да ће се за своја права борити и наредних дана.

Малинар из Пожеге, Ацо Ђерић, рекао је да млади неће више ући у малине.

Очекивање свих заједно је да власт помогне.

Ако се данас не постигне договор око цене црвеног злата, 7. јула ће бити наставак протеста који ће, како најављују бити више од мирне шетње.

(Танјуг)

Поделите:

1 коментар

 1. to je to slobodno tržište i liberalni kapitalizam……
  otkupiš malinu po 1 evro a to je oko 120 dinara,slobodno uvezeš iz Poljske ili Bugarske treću klasu po istoj toj ceni..
  pomešaš jednu i drugu….
  prepakuješ u mala pakovanja i izvezeš u Kinu i Rusiju za 5 evra sve pod etiketom **made in Serbia**..
  zarada 3 evra po kiogramu hladnjačarima……
  što ćeš da uništiš proizvodnju,sjebeš seljake,razjuriš omladinu sa sela,ugasiš zadruge?????
  koga je to briga bitno da se u džep stavi profit a sve okolo nek pocrka..
  doće Krkobabić sa projektom **300 sela 300 zadruga** pa će da vasksne malinare preko noći…..
  samo mahne čarobnim štapićom i odmah nikne milon hektara zasada maline ..
  a ako ih ne vaskrsne daće im poštanske markice sa likom maline pa će moći da se dopisuju i druže putem pošte i bave filatelijom u slobodno vreme…..
  a kako su krenuli sa otkupom imaće ga na pretek..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here