Турска отворено запретила Грчкој ратом уколико прошире територију на мору

Поделите:

„Нећемо дозволити да Грчка прошири своје територијалне воде у Егејском мору на 12 миља”, рекао је Чавушоглу. Реаговала је и званична Атина
Могуће грчко проширење територијалних вода дуж морске границе према Турској био би повод за рат, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

„Нећемо дозволити да Грчка прошири своје територијалне воде у Егејском мору на 12 миља”, рекао је Чавушоглу, преноси Дејли сабах.

Ово упозорење уследило је након што је грчки премијер Киријакос Мицотакис прошле седмице објавио да ће грчке територијалне воде у Јонском мору, према Италији, бити проширене са шест на 12 миља.

И Турска и Грчка имају шест миља територијалног мора у Егејском мору, где се налази велики број грчких острва недалеко од турске обале, преноси Танјуг.

Грчка и Турска, обе чланице НАТО-а, споре се последњих дана око турских планова за истраживање у источном Средоземљу, за које се верује да је богато нафтом и гасом.

Извор Политика, 30. август 2020.

АТИНА ОДРЕАГОВАЛА НА ТУРСКЕ ПРЕТЊЕ РАТОМ

Званична Атина је званично одреаговала на (полу)претње из Анкаре ратом за ресурсе источног Медитерана. Слично као што би на такве претње одговорио Монтенегро Мила Ђукановића.

Потпредседник Турске Фуат Октаи рекао да би покушаји Грчке да “прошири територијалне воде” са шест на 12 наутичких миља могли да изазову војни сукоб. Притом је упозорио: „Анкара ће учинити све што је потребно да заштити своје воде“.

Истовремено је турски председник Реџеп Тајип Ердоган обавестио генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга о намери да брани своје интересе на Медитерану.

Поводом овога је Грчка објавила “храбро” саопштење:

„Незабележена перцепција Турске да може да угрози суседне државе употребом силе када остварују своја легитимна права – у супротности је са савременом политичком културом и основним одредбама међународног права! Позивамо Турску да схвати да су међународно право и вредности на којима је изграђен савремени међународни поредак обавезни за све земље света“.

Грчко Министарство спољних послова је додатно нагласило да се међународне обавезе не примењују селективно, да је међународна заједница је дужна да их заштити. Још је упозорило Анкару да грчки суверенитет не зависи од турског вета.

Извор Факти, 30. август 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here