Удружење косовских Црногораца:Захтевамо да 21.мај буде службени празник, унапредићемо односе Црне Горе и Косова

Поделите:

Председник црногорске заједнице на Космету Слободан Вујичић тражио је да 21.мај буде уврштен у Закон тзв. Косова као ”Дан Црногораца”.

”Како све етничке заједнице на Косову имају свој дан, тако и ми захтевамо и очекујемо да 21.мај буде уврштен у Закон о службеним празницима Косова.”, истиче Вујичић. У саопштењу се наводи да ће се прослава Дана Црногораца и Дана независности обележити крајем јуна када ће се отворити Развојни центар црногорске заједнице који ће бити централна адреса и централни механизам за афирмацију и интеграцију црногорске заједнице на Косову и унапређење односа Црне Горе и Косова. Црногорци су изабрали да 21. мај буде њихов празник зато што је Црна Гора тог датума 2006.године на референдуму обновила државну самосталност.  Слободан Вујичић је својевремено био ухапшен у Приштини јер је покушао да уђе у ноћни клуб ”Гебо” са црногорским националним обележијима. Вујичић је тада изјавио да је носио црногорску капу, мајицу са натписом ”независна Црна Гора, дивља љепота” и црногорску заставу у ташни, оценивши да то није била провокација, јер он има право на истицање својих националних симбола. Током 2016. године штрајковао је глађу зато што је у Приштини уклоњена биста Бори Вукомировићу, партизанском борцу из Другог светског рата, док је биста Рамиза Садикуа остала на свом месту.

М. Ћурчић, Видовдан

Поделите:

1 коментар

  1. То се нађе 1 или 2 човека, јер више и не треба, па издају саопштења у име свих Црногораца, ако треба и Срба и Шиптара. А паре боље да се деле на што мање уста.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here