УКЛОЊЕНО 250 ЏАКОВА ЂУБРЕТА: Акција друштва за заштиту и проучавање птица и ТО Сјенице за чистији Пештер

Поделите:
ДРУШТВО за заштиту и проучавање птица Србије, у сарадњи са Туристичком организацијом Сјенице, организовало је акцију чишћења у којој је сакупљено 250 џакова отпада на Пештерском пољу, између села Карајукића Бунари и Тузиње.

У чишћењу је учествовало 38 мештана околних села, као и људи добре воље из Сјенице, Тутина, Ужица, Пожеге и Новог Сада. Акцији су присуствовали и пријатељи из Специјалног резервата природе “Увац” из Нове Вароши, Планинарског друштва “Змајевац” и ЈКП “Врела” из Сјенице.

Поред уклоњеног чврстог отпада, примећене су и две велике гомиле азбестних плоча које представљају велику опасност по јавно здравље и квалитет подземних вода овог краја. Проблем одлагања комуналног отпада на Сјеничко-пештерској висоравни траје деценијама, а општина Тутин је поставила контејнере у сеоским срединама и отпад се одвози, док општина Сјеница, како наводе у ДЗППС, ову комуналну обавезу није ни започела.

– Због крашког карактера тла и разноврсног отпада који се одлаже на много локација широм Пештера постоје стварне опасности да дође до дуготрајног загађења подземних вода микропластиком, азбестом и другим опасним материјама – каже Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. – Вољни смо да помогнемо општини Сјеница да трајно реши проблем управљања отпадом. Ова дивља природа, срдачни мештани и богата традиција заслужују очуван Пештер који није прекривен смећем, преносе новости.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here