Уличном свирачу прети преко 200 дана затвора због наступа у Kнез Михаиловој

Поделите:

Улични уметник Зоран Илић звани Тамбура, један од музичара Kнез Михаилове са најдужим стажом, једва је успео да избегне десетодневни затвор због наступа на јавној површини без дозволе, захваљујући донацијама за новчану казну. Међутим, његовим проблемима није крај, јер је реч тек о једној од преко двадесет истих казни, због којих би могао да заврши на робији дужој од 200 дана.

Дуже од деценије његови тонови испуњавају центар Београда. Неко таленат награди, други су равнодушни, али има и оних којима музички програм на улици смета. Поготово ако нема званичне дозволе за њега.

“Један комунални полицајац написао ми је преко 100 пријава у задњих годину дана. Пошто сам ухватио штос да их снимам, он ми не прилази, већ из кафића пише, има моје личне податке, пошто је стотину пута писао, пошаље суду и суд ми пошаље пресуду да морам да платим десет хиљада, имам рок три дана”, каже Илић.

Улагао је жалбе, међутим, као и за гитару, ни за њих није било слуха, без обзира на тешко материјално стање и чињеницу да је члан Удружења композитора Србије и да је професионални музичар већ 40 година.

Управо на локацији у Kнез Михаиловој, Тамбура је примио највише прекршајних пријава којих је, према његовим речима, било укупно 140.

Новчане казне које износе неколико десетина хиљада динара, није могао да плати јер новца нема, а објашњава – био је приморан да пекршаје понавља због тога што су му улични наступи једини извор прихода.

Пре месец дана стигао му је налог за Падинску скелу, али су га спасили пријатељи, који су прикупили новац за плаћање једне казне, претходно преиначене у затворску.

“Ја сам платио ову једну казну, али имам још 21 и бојим се да ћу… ја једноставно нећу имати новца да платим. Неће моћи сваки пут другари да ми уплаћују. И бојим се да ће ми узети гитару, да ће ме ухапсити, 21 пут по десет дана затвора, то је 210 дана затвора, зашто? Зато што сам свирао”, пита се Илић.
Осим од затвора страхује и да му извршитељи одузму оно мало што има.

“Узели би ми гитару, појачало, ноте што имам… више немам ништа, телевизор… немам ништа друго”, истиче Илић и додаје да живи као подстанар.

У градском Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима кажу – прошле године није било аудиције, већ су важила одобрења за наступање издата три године раније, те да је 2016. Илић добио просечну оцену 5,34, што је недовољно за извођење програма у Kнез Михаиловој. А како је изгледала последња аудиција?

“Аудиција су четири, пет ‘ријалити’ новинара, један класичар и два комунална полицајца. Они стоје, они се разумеју у музику и ја сад дођем на пример, они ме прекину после 20 секунди, кажу ок, добро је и шта си ти могао, још ниси ни почео да свираш они те прекину”, објашњава Илић.

У Граду не одговарају која је сврха писања више од 100 прекршајних пријава против некога ко није имао ни првих неколико казни да плати, и коме од привременог заузећа два метра квадратна зависи егзистенција.

Тамбури то није јасно, али једно јесте – не враћа се у Kнез Михаилову ни да му плате хиљаду евра преноси Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here