Улога родитеља кључна у обликовању живота деце

Поделите:

Родитељи имају кључну улогу у обликовању живота деце, а самим тим и друштва у целини, речено је на онлајн конференцији “Родитељ у центру пажње”, чији су учесници поручили да је важно да друштво подржава родитеље и старатеље јер тако стварамо једнаку прилику да свако дете достигне свој пун потенцијал.

Отварајући конференцију, министар здравља Златибор Лончар је рекао да је родитељство улога која се подразумева и да су нам друге ствари често битније од тога.

Волео бих да се то промени и да схватимо колики је значај родитељства, да водимо рачуна о својим родитељима и деци и покажемо један другачији приступ и став”, рекао је Лончар.

Навео је да систем који води, здравствени систем, усмерен на помоћ родитељима и њиховој деци.

“Надам се да у овим тешким временима, током епидемије, нећемо скренути са тог пута да повећамо нашу пажњу и бригу и све своје снаге усмеримо на родитељство, иако имамо друге, веће проблеме. Можда је ово прилика да докажемо да смо капацитет да можемо да се посветимо и стварима које тренутно нису најактуелније и које увек стављамо негде по страни”, рекао је Лончар.

Директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова је рекла да родитељи имају кључну улогу у обликовању живота деце, а самим тим и друштва у целини.

Навела је да родитељи свакодневно обликују искуства и стварају прилике за здравље, учење, заштиту, раст, добробит и развој деце и додала да је то толико природно да често заборавимо да их питамо како им је.

“Тек када родитеље и старатеље друштво подржава, стварамо једнаку прилику да свако дете достигне свој пун потенцијал. Међутим, и деци и родитељима су потребни утеха, повезаност и емоционална сигурност јер су једино родитељи који имају подршку и о којима се води рачуна у стању да подстичу позитивне интеракције са дететом”, рекла је Костадинова.

Додала је да су протеклих година, у партнерству са Министарством здравља, улагали у унапређење капацитета патронажних служби и развојних саветовалишта у њиховом раду на пружању подршке родитељима у вези са развојем у раном детињству на више локација.

Костадинова је говорила и о резултатима најновијег истраживања које су спровели Уницеф и Републички завод за статистику.

“Иако већина стататеља, 90 одсто, не одобрава физичко кажњавање, ипак је чак свако друго дете изложено насилним методама дисциплиновања код куће што им може оставити последице за цео живот, како физичке, тако и менталне”, навела је Костадинова.

Потпредседница ЛЕГО фондације Сара Бучи је рекла да је Србија изузетно посвећена залагању за најмлађе и најугроженије.

“Својим ангажовањем и преданошћу ћете значајно утицати на животе хиљада породица и деце у Србији. Ви сте одличан пример који друге земље могу да следе”, рекла је Бучи.

На конференцији ће се током три панела дискутовати и игри као чувару менталног здравља деце и родитеља, добрим моделима подршке родитељству и усклађивању посла и породице, а осим тога биће представљени и резултати истраживања “Радно место по мери породице” преноси РТС.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here