Умро Душан Кривокућа – свједок стравичног злочина на Кордуну на православни Божић 1942. године

Поделите:

Заувијек нас је напустио Душан Кривокућа (92 године) који је био свједок стравичног злочина на Кордуну на српски Божић 1942. године.

сташе су на Бадњак и Божић, 6. и 7. јануара 1942. поклали и убили на друге начине 217 дjеце, жена и стараца – Срба и Рома из Скакавца, Поповић Брда, Липја, Kлипиног Брда, Мањеровића, Тушиловића, Доње и Горње Требиње, Слуњских Мораваца и Удбиње. Људи су похватани и одведени у храстовим шумама покупске долине. Тамо су њихова тијела бачена у већ припремљене и ископане четири јаме. Душан Кривокућа је као 13-годишњи дјечак, сакривен на удаљености 300 метара, видио злочин.

Међу страдалима су била 134 Србина, 70 Рома и један Рус, православни свештеник, а још 12 их је убијено на другоме мјесту. Од 217 жртава чак 68 њих су била дјеца. У злочину су страдали сви Срби из мјеста Липје. Било им је речено да узму сву покретну имовину и дођу на жељезничку станицу Скакавац од куда ће бити послани за Србију. Било је то самo двије недјеље након усташког геноцида у Пркосу и околним селима тог дијела Кордуна, када је страдало 1500 људи. Седамнаестеро људи убијено је касније, у мају 1942. године, тако да је укупно било 234 жртве.

Захваљујући Душану Кривокући посмртни остаци жртава усташког геноцида пренијети су и положени  у заједничку гробницу поред Српске православне цркве у Горњој Требињи код Карловца у октобру 2013. године. Душан Кривокућа је био предсједник Иницијативног одбора за изградњу Спомен-костурнице над масовном гробницом која је откривена почетком 2014. године.  Он је на тај начин испунио завјет да ће из јама пренијети мошти светих мученика у заједничку гробницу поред цркве у Горњој Требињи. Постављена је мраморна спомен плоча с уклесаним именима страдалих људи.

За заслуге подизања спомен-костурнице српским жртвама у Скакавачком Лугу, Душану Кривокући је Управни одбор Завичајног клуба Кордунаша из Београда додијелио Повељу, 2014. године.

Нажалост, нисмо дошли до сазнања да је овај велики човјек добио још које признање, а свакако га је заслужио.

Приредила: Драгана Бокун

Извор: https://ssr.org.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here