Veton Suroi: ”OVK” nije najbolje što se desilo Kosovu, Tači nije sposoban da vodi pregovore

Podelite:

Veton Suroi, albanski pisac, novinar i autor knjige o Hašimu Tačiju ”Zmijske noge”, gostujući u emisiji Rubikon na KTV, govorio je o pregovorima između Beograda i Prištine, ocenivši da Tači ne treba da vodi dalje pregovore, kao i o ratu 1999.godine. Suroi ocenjuje da pregovori između Beograda i Prištine, koji se vode već čitavu deceniju, kako on tvrdi, nisu proizveli ništa dobro, osim što su izgubili vreme i stvorili nove konflikte.

”Kosovo i Srbija su u ovoj dekadi, takoreći, uzlud su trošili vreme, naročito uzalud u ovom procesu koji nije proizveo ništa, već samo stvorio nove probleme, naročito asocijacija koja može biti embrion novih sukoba.”, tvrdi on, dodajući da Tači ne može da ima kredibilitet da vodi pregovore sa Srbijom,naročito nakon hapšenja šest turskih državljana,  kao i da je potrebno da Kosovo potpiše mirovni sporazum sa Srbijom, da stvori koncenzus, a ne da pravi druge sporazume, osim mirovnih.

”Rat OVK nije bila najplemenitija stvar u istoriji Kosova. NATO intervencija se nije desila jer je OVK pobedila u ratu, zato što nije mogla da pobedi.”, objašnjava, napominjući da je ubistvo porodice Jašari pokazalo da je Srbija  bila u stanju da ubije sve što je albansko i da je ova porodica podnela najplemenitu žrtvu u pitanju Kosova.

M. Ćurčić, Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here