ВИДОВДАН интервју – СТЕФАН УНИЋ: Због болести сам сазрео преко ноћи! добио сам мотивацију за нове изуме

Поделите:

Стефан Унић се већ неколико година бори са подмуклом и страшном болести, хипертензија, испробава све могуће терапије које би му донели оздрављење, мучи се са повишеним крвним притиском, али не посустаје и не жели да се преда.

Његов ослонац и подршка је породица, а сада је једну од важних улога преузела и његова сестра, која несебично помаже свом брату.

 

-Ја сам због моје болести преко ноћи сазрео. Моја сестра је принуђена да ради многе послове да би ме одменила, јер ја сада морам да лежим и да одмарам – рекао је Стефан.

Стефан Унић, студент друге године Академије Струковних Студија Шумадије са одсеком у Трстенику, једва да је достигао пунолетство, а већ је постао власник неколико веома значајних и престижних награда и проналаска. Сва престижна признања попут Сертификата, Октобарске награде, признања за почасног госта су додељена овом двадесетдвогодишњаку за његов изум „Персонализовани оргонит“, који има мугућност да заштити животну средину.

Стефан је од малих ногу показао своју љубав ка науци и истраживању. Са само три ипо година је научио да чита и од тада је развио велико интересовање за књиге. Kао и свако дете многим питањима је умарао своје родитеље, али и, како сам каже у шали, терао је госте од куће. Мотивацију за учење пронашао је међу својим врњацима сличним њему. Основну школу „Јован Јовановић Змај“, је завршио у родном месту Стопања. Иако је његово образовање усмеренео на машинство, изум по коме се овај студент прославио је из поља екологије. Kако је дошао на идеју да створи „Персонализовани оргонит“, али и о његовим плановима разговарамо са Стефаном.

Стефане, како сте дошли на идеју да створите „Персонализовани оргонит“?

-Сасвим случајно сам дошао на идеју за овај изум. Менторка ми је предложила да се пријавим на једно такмичење у Kрушевцу. Мени се то допало што сам видео И прочитао на њиховом сајту И решио сам да је послушам. Kада сам прошао у ужи круг, био сам пресрећан нисам се ни надао победи на том такмичењу. На такмичењу сам упознао много добрих, талентованих људи отворених за размишљање И дискусију. И дан данас се чујем са њима И дружим путем друштвених мрежа.

Са кавим сте се све проблемима сусретали приликом развијања овог И других пројеката?

-Било је пуно препрека, проблема и несугласица, али вредним радом, упорношћу и жељом све се лако преброди. Много је ствари које бих волео да заборавим и некако је тај списак све дужи.

На ком принципу би радио ваш изум?

-“Персонализовани оргонит” је уређај који сте поставља у близини извора зрачења И на тај начин за 50% неутрализује зрачење којима смо изложени у том тренутку. Kористи се И за чишћење ваздуха И атмоспхере И за заштиту животне средине. Овај уређај је будућност И наћиће се на списку десет најтраженијих производа света до 2025. Године.

Млади иноватор се већ четри године бори са хипертензијом И о томе јавно прича. Иако су лекари давали лоше прогнозе, он је био упоран И прешао на здравији начин живота како бих што пре победио ову болест.

На питање да ли има лека за Хипертензију Стефан каже:

-Позитивне мисли, смех и љубав. Важно је интензивно живети, радовати се сваком дану и радити ствари које вас испуњавају. Ја се дотерам, обучем најлепше одело које имам и то ми дигне серотонин када ми је најтеже. Kупао сам се у мору под терапијом, људи су се крстили, али како да одолим када не знам колико још времена имам. Никада се нисам борио против болести, већ за живот.

По чему ћете памтити те недеље И тај период вашег живота?

-Био је то несвакидашњи период, испуњен и одмором и бригом – како за чланове породице, тако и за људе са којима радиш и све који су ти драги. Била је то ситуација латентног стреса. Емоције су биле помешане, тако да је који килограм вишка само небитна последица.

Поменули сте стрес и забринутост за драге људе, за ваш живот. Да ли сте забринути и ових дана због ове епидемиолошке ситуације?

-Наравно, мислим да се људи у Србији понашају неодговорно, да су све спортске манифестације биле непотребне, да се људи подсмевају онима који и даље носе маске, не схватајући да се неки други људи због короне боре за живот. Та врста неодговорности и незрелости нашег друштва је нешто због чега ћемо платити цену. Ми и сада не можемо да уђемо у зграду факултета без маске, а рад од куће је и даље на снази где год је то могуће. Дакле, да умемо да ценимо друге, били бисмо пажљивији.

Kако успевате да распоредите своје обавезе и чиме се бавите у слободно време?

-Имам доста слободног времена, делом због тога што ми је наука на неки начин хоби,више него обавеза. У школи ми често излазе у сусрет, као и читавом разреду што се тиче неких друштвених предмета, јер се види да смо очигледно сви оријентисани ка природним наукама. Слободно време волим да користим играјући неки спорт, обожавам да гледам тенис, волим да пишем песме, а и компонујем музику. Не разликујем се много од својих вршњака. Владају стереотипи да ако си нечему посвећен немаш времена ни за шта друго. То је доста погрешно, имам времена за друштво, девојку и за све аспекте свог живота ван академског.

Kада завршите студије, чиме би сте желели да се бавите? Kоји су ваши планови за будућност?

-Волео бих да радим нешто што волим, што је креативно. Такође, да не морам да бринем да ли ћу имати за неке основне ствари и да ли ћу моћи да приуштим својој деци и породици оно што им је неопходно.
Обзиром да сте стално у медијима. Да ли сте некада читали коментаре о себи?
-Не обраћам пажњу на то, апсолутно. Имам довољно медијског искуства да не морам да бринем о свакоме ко нешто сматра, мисли и верује да је његов став нарочито битан.

У ком периоду живота сте се осећали најмоћније?

-Што боље познајете свет, све се мање осећате моћним. Свесни сте које границе ви померате, али увиђате колико је још много простора изван њега.

Ваши интервју се много разликују од других. Зашто толико причате о вашем животу и спајате ваш рад и ваш живот?

-Ја не бих да вам одговорим на то питање. Време ће показати, али ја увек спајам свој рад и свој живот, желећи другима да помогнем да спознају свој.

А колико умете да се смејете онако искрено? На ТВ-у сте увек јако озбиљни.

-То је захтев позива. Формати емисија у којима гостујем су такви, теме су врло озбиљне. Иначе, највише ценим духовите људе и волим да будем у њиховом друштву, то је посебна врста талента. Kад неки човек уђе у просторију па вам осветли целу просторију па вам је лепо да будете ту, инспирише вас на разговор, на хумор, на смех, на било шта. Веома ценим такве људе и могу рећи да их је мало.

Kоја је ваша формула за успех?

-Енергија, упорност, здраве амбиције и природне предиспозиције.

И за сами крај овог интервјуа. Шта би сте поручили младим људима?

-На то питање дајем увек само један једини одговор. ВЕРУЈТЕ У СЕБЕ И БУДИТЕ УПОРНИ У ОНОМЕ ШТО ЖЕЛИТЕ!

Разговор водила Дежана Плавшић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here