Влада Србије донела одлуку о замрзавању војних вежби са страним војскама

Поделите:

„Од нас се тражи да по цену одустајања од наше европске будућности и по цену још већих притисака на наш народ, напустимо планиране војне вежбе са Белорусијом“, рекао је Вулин
Влада Републике Србије на данашњој седници донела је одлуку којом се замрзавају све војне вежбе и активности са свим партнерима у наредних шест месеци. Министар одбране Александар Вулин је истакао да се Србија налази под страшним и незаслуженим притиском ЕУ.

“У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО, ни са ОДКБ, ни са Русијом, САД, Кином, ЕУ, ни са истоком, ни са западом”, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

Министар је навео да ће наше учешће у мировним операцијама бити посебно размотрено и према потреби суспендовано. Вулин је истакао да се Србија налази под страшним и незаслуженим притиском ЕУ. Ти пристисци, како је рекао, немају никаквог смисла и нису утемељени у нашим одлукама, поступцима, па чак ни у реалности, и резултат су хистерије која одређује политичке одлуке и правце великих и моћних земаља.

“Од нас се тражи да по цену одустајања од наше европске будућности и по цену још већих притисака на нашу политику, и на наш народ на КиМ и у РС, напустимо планиране војне вежбе са Белорусијом”, рекао је Вулин.

Министар одбране је подсетио да је Србија одлуком Народне скупштине војно неутрална земља.

“Да бисмо сачували позицију војне неутралности и избегли, или бар умањили, последице појачаних напада на земљу, на нашу политику и економију, Влада је донела одлуку да у наредних шест месеци прекине са свим војним вежбама и свим активностима са свим партнерима, без разлике”, рекао је Вулин.

Он је истакао да процес опремања и јачања Војске Србије неће бити заустављен, те да ће се радити на повећању борбене готовости више и упорније него икада.

“Ово је једини начин да сачувамо војну неутралност и ова болна одлука наас обавезује да се ослањамо само на себе и на своју снагу”, рекао је Вулин.

Извор Танјуг/РТС, 09. септембар 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here