Владан Ракановић: Корона вирус у Србији

Поделите:

Ове две недеље како је корона вирус главана вест на свим меридијанима, и када се о комуналним проблемима кинеског града Вухана више зна него о сопственом граду, време је да се направи мали пресек онога какве је „корона“ последице оставила у Србији.

Званично корона вирус је захваљујући добро организованим Кинезима, остао прилично локализован а и Светска здравствена организација чини све да где год постоји могућност за ширење, држи ситуацију под контролом.

Медицинске разлоге појаве овог вируса оставићемо академским круговима, а ми ћемо се забавити социјалним фактором.

Данас бити азијат у свету где је већина не-азијатска није баш пријатно. На површину излазе мале расистичке и цивилизацијске разлике које нам потврђују да смо само на папиру у 21. веку, али да смо ментално још негде у време Средњег века. Када сретнемо неког косооког прелазимо на другу страну улице, улазимо у најближу апотеку, купујемо водицу за испирање уста, а у најбољем случају појачавамо личну хигијену. Онај ко није прао руке ни после тоалета, након сусрета са несрећним азијатом, пере и по неколико пута. Макар тај азијат никад очима својим видео Кину, макар и овде био рођен, или завртао српски језик попут пироћанца, његов источни изглед ће овај пут бити пресудан. Јер он је ходајућа врећа вируса. Даље од мене. Што је сигурно сигурно је.

Нација која живи од трговине преко Алиекспреса, своје пакете сада брише и дезинфикује, па тек онда распакује у гуменим рукавицама.

Они који препродају алиекспрес робу одмахују главом и питају се кад ли ће тај страх нестати. Јер новац је антибиотик и за страх од болести.

И зашто тај корона вирус толико привлачи пажње? Од класичног грипа умре приближно исто људи, па се не прави никаква бука? Појавиле су се неколико теорија завере, код којих као и код свих теорија завере важи правило „може бити, ал не мора значити“.

Прва теорија каже да је корона само још један начин да се светска медицинска мафија обогати. Све маске за лице које су биле депоноване су продане, а нове се не стижу направити, колика је потражња. Поменућемо да је употребљивост маски око три месеца. Запакованих. После тога оне се сматрају неисправним.

Друга теорија каже да је Америка убацила вирус Кинезима, да би њихову економију зауставила и спречила даљи раст. Кинези трпе огромне губитке у трговини и само је питање на који начин ће да ову годину извуку у плусу. И да ли ће.

Трећа теорија каже да је вирус просто измакао из руку у кинеској војној лабораторији. Простим речима „ко другоме јаму копа, сам у њу упада.“

Ту је још неколико теорија, које су више неозбиљне и шаљиве да би се сматрале релевантним за помињање.

Званично, вирус је последица контакта са зараженим животињским месом на једној пијаци у Вухану. Колико год то било реално и нормално, ретко ко у то верује.

Оно што је додатно повећало проблем јесте највећи Кинески празник. Кинеска Нова Година. Велики број Кинеза из Света, враћа се у своју матичну постојбину на две или три недеље, и питање је сада када се буду враћали за пар дана, како ће се и да ли ће се уопште и моћи да врате.

Замислимо само један кинески тржни центар у Србији. Највећи је онај у новобеоградском блоку 70, али сличних и нешто мањих има и по свим српским местима. Да ли ће они зврјати празни. Бар првих неколико недеља (или дана)?

Посебно су интересантни људи са маскама на  улици. Да ли они знају да се та маска носи да би заштитила друге људе, и да није нарочито поуздана као заштита од других. У сваком случају хирурзи их носе да не би заразили пацијента, а не да би они себе заштитили.
Како било још се нико није сетио да их продаје као модни детаљ. Верујемо да би се продаја и додатно повећала. Маска са туфницама или са омиљеним глумцем или певачицом на принту. Маске за тинејџере или за пословне људе.

На вестима се редовно објављују извештаји о зараженим људима по разним светским меридијанима. Просто се обрадујемо када чујемо да на неком Фичију и у опасној зони постоји и неки Србин. А увек их има. Као да тражимо невољу. Још више се обрадујемо када чујемо да ниједан Србин на неком острву или на броду није заражен. Мит о непобедивости и нерањивости небеског народа се наставља. Нама ни корона не може ништа. Али зато шта можемо једни другима, то не може ни сто корона.

Владан Ракановић за Видовдан

 

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here