ВРАТИЛИ СМО ИМ ЗА БОМБАРДОВАЊЕ, ВИШЕ НИЈЕ ВАЖНО! Овако је Пешић причао о порукама после рушења Дрим тима!

Foto: Profimedia
Поделите:

Победа кошаркашке репрезентације Југославије над Америком (81:78) у четвртфиналу Мундобаскета у Индијанаполису 2002. године, данас постаје пунолетна.

Победа кошаркашке репрезентације Југославије над Америком (81:78) у четвртфиналу Мундобаскета у Индијанаполису 2002. године, данас постаје пунолетна.

Због тога ћемо се сетити дела ексклузивног интервјуа, који је пре четири године, на своју иницијативу Куриру дао тадашњи селектор Светислав Пешић.

Ево како је популарни Кари видео дешавања пре, за време и после утакмице, која је обележила тај тим и његов пут до последњег злата наше мушке кошарке.

“Пре него се сетимо утакмице, нешто ћу вам испричати. Ми смо имали огромну жељу да баш у Америци, колевци кошарке будемо најбољи. Било је током припрема повреда и мислим да је важан детаљ била одлука да се две недеље пре такмичења макнемо из Београда и одемо у Чикаго. Као што сам рекао, имали смо искуство и момци су знали када треба да дају максимум и држе се заједно.

Што се тиче утакмица за нас унутар тима, очекивано је било да на почетку играмо лошије, јер је систем такмичења са 16 екипа дозвољавао да калкулишеш. Друго играли смо са свих 12 играча, што се укупно гледано показало добро.”

Имали сте и благи притисак јавности, неко од колега Вас је пред четвртфинале са Американцима питао знате ли шта ће бити ако изгубимо?

“Да код нас се сви увек питају шта ће бити ако изгубимо? Зашто се не питамо, шта ако победимо?! Нас апсолутно није занимало име ривала, веровао сам да можемо да победимо, да имамо квалитет и искуство да то остваримо. Вече пред меч, са Варајићем и тадашњим председником Церовићем сам отишао да гледам дуел Аргентина – САД и после две четвртине рекао: “Све сам видео, ајмо у хотел да спремамо Американце, Аргентина ће добити.”

Колико Вам је пред тај меч помогло искуство Влада Дивца и Пеђе Стојаковића. Дивац је у изјави пре него што се знало име ривала чак истакао да би више желео Америку него Аргентину?

“Дивац је одиграо утакмицу живота! Али и Американци су, што нама није одговарало, доживели шок и пораз од Аргентине. То им је смањило препотенцију и натерало их да се уозбиље. Не заборавите, то су играчи, који су имали по неколико Ол стар мечева.

Ја сам ипак, свестан снаге, мотива и жеље веровао да можемо до победе, иако није добро почело. У првим минутима, када су нас након 9:0 стигли, јавила се велика разлика у атлетици, брзини и помислио сам, да ли стварно могу овако? Ипак, знали смо да је ако утакмицу уведемо у игру “5 на 5″ само питање тренутка када ћемо преломити. Јер они на ту, како ја кажем, контролисану кошарку нису навикли. Уз то одбрана је била врло чврста”.

Дуел са Новим Зеландом био је тежак из много разлога, дошао је после велике победе, били смо фаворити, а та репрезентација је играла апсолутно атипично. Ви сте пре меча причали да се игра на центре, али нам је зона те репрезентације правила много проблема?

“Тренерски, то је била најтежа утакмица. Са једне стране екипа, која је играла јако добро, на другој ми који смо први пут од 1992. и наступа НБА играча победили САД! Да не причам о томе, да су после победе над Дрим тимом до нас стизали телеграми са поруком: “Кад смо ове победили и вратили им за бомбардовање, ништа више није важно!” Чуј није важно, а ми отишли да будемо прваци света и том победом очистили пут”.

Три дана касније, Југославија је у финалу, после преокрета и продужетка савладала Аргентину 84:77 и по пети пут постала најбоља кошаркашка репрезентација на планети.

Курир спорт

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here