За деценију нестаће занимања каква данас познајемо?

Поделите:
За десет година неће постојати половина занимања која постоје данас, тврде ИТ стручњаци.
Дигитална економија - Фото: РТРС

Дигитална економијаФото: РТРС

Која су занимања будућности и ко ће моћи да их ради? На ова и друга питања о дигиталном пословању одговарали су Васа Шегрт, стручњак за дигитално банкарство, и Небојша Ђурђевић, из иницијативе Дигитална Србија.

– Има разних података. У највећој мјери вјерујем у то. Има и податак да ће 65 процената ђака првака радити послове који данас не постоје. И то је сасвим у реду. Нове дигиталне технологије ће донијети нове послове, а неки послови ће нестати и јако је важно управо то да се данашњи ђаци припреме за те послове будућности са вјештинама које ће омогућити да их раде без обзира што данас не знамо тачно који су то послови – навео је Ђурђевић.

Шегрт сматра да је дигитална економија шанса и да не би требало да буде проблем ни за кога.

– Данас и сутра ће нам требати и обућар и љекар и било који други посао који данас постоји, само ће морати да се прилагоди пословању и бизнис моделу који постоји – наводи он.

На примјеру обућара, Шегрт је објаснио шта под овим подразумијева.

– Имаћете веб сајт преко кога ћете моћи да наручите, имаћете могућност да се чујете с њим преко неких телекомуникационих канала. Имаћете могућност да сарађујете са њима путем другачијих модела пословања и то је, у ствари, суштина дигиталне економије. Није поента да ли ће неко да се уплаши и да ли ће нешто нестати. Хоће, одређени послови, наравно, али већина људи ће тиме добити шансу – сматра Шегрт.

Иако ће највећу шансу у свему томе добити млађа генерација, Шегрт сматра да се и старији прилагођавају.

– Ако погледате данас, већина пензионера је веома дигитално активна. Сви смо се прилагодили. Раније се много више причало о миленијалцима и сличним старосним групама, али ми смо данас схватили да смо сви у дигиталној економији. Неко мање, неко више, али сви користимо оно што можемо и ја се надам да ћемо све више користити – објаснио је он.

Када је ријеч о раду од куће и враћању на “традиционални” начин рада, Ђурђевић сматра да ће се неке фирме сигурно вратити.

– Када је у питању тај тимски рад, јако је битна компонента директног присуства – истакао је он.

– Међутим, много је битнији други ефекат, не само рад на даљину и рад од куће. Битније је то што су компаније које послују традиционално схватиле значај коришћења дигиталних технологија. Видјели смо колико е-комерц препознат као кључна могућност куповине током пандемије, тако да је врло јасно да је и од стране компанија и у популацији препознато колико је битна дигитална технологија и мислим да ће то генерално убрзати дигитализацију – закључио је Ђурђевић пише Б92.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here