АЛИБАБА ДОЛАЗИ У СРБИЈУ! Шта улазак кинеског гиганта значи за нас?

Поделите:

Сада је извесно да ће кинеска компанија Алибаба доћи у Србију, потврдила је државна секретарка Министарства трговине Татјана Матић

Kако је истакла, први резултати преговора са том компанијом могу се очекивати за шест месеци.

Србија је са кинеском компанијом Алибаба договорила рад на развијању сарадње у три групе пројеката. “Утврђено је да ћемо ући у преговоре. Формираћемо оперативне тимове који ће се бавити приоритетним темама.”

Делегација Министарства трговине ноћас се вратила из Kине, где су разговарали са представницима компаније Алибаба, а Матићева каже да је сада “сасвим известан њихов долазак у Србију”.

Она је додала да би био веома значајан улазак Алибабе на српско тржиште, да ту компаније у овом моменту занимају инвестиције за које процењују да могу најбрже да им се врате – онлајн туризам и електронско плаћање.

„Улазак Алибабе на наше тржиште кроз било који вид сарадње са нама би био веома значајан. Оно што је најизвесније и најсигурније, с обзиром на то да је Kина укинула визе за наше грађане и постоји директан лет, то је пласирање Србије на њиховом тржишту као туристичку дестинацију. Можда наши грађани не знају, али Алибаба има и своју платформу за онлајн туризам“, навела је Матићева за РТС.

Тренутно је ситуација таква да кинеске туристе у Србију више доводе регионалне агенције него оне из Kине и због тога се са Алибабом разговара и о том питању, навела је Матићева.

Упитана шта држава треба да учини пошто се многи жале да су велика загушења због неповезаности система царине и дистрибутера, Матићева је рекла да за долазак једне такве платформе као што је Алибаба пеј држава мора да обезбеди неке предиспозиције.

“Наша регулатива доста унапређена последњих година. Постоје на оперативном нивоу неке тешкоће на којима ћемо радити да се отклоне. Можда је много значајније да је Народна банка Србије кренула са изменом одређених законских решења и да ће то бити значајно за што успешнију примену електронске треговине”, појаснила је она.

 

 

Еспресо

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here