Азијско-пацифичке земље потписале највећи трговински споразум на свету

Поделите:

Петнаест азијско-пацифичких држава формирало је највећи трговински савез на свету, под окриљем Кине и без учешћа САД-а који је под владавином америчког председника Доналда Трампа напустио преговоре о сличном удруживању, преноси “Ројтерс”.

Потписивање Свеобухватног регионалног економског партнерства (РЦЕП) на састанку у Ханоју догађа се три године након пропасти Транспацифичког трговинског споразума (ТТП) који би био једна од већих оставштина владе бившег америчког председника Барака Обаме, наводи Ројтерс.

Државе југоисточне Азије потписале споразум о слободној трговини

Његов наследник Доналд Трамп је 2017., првог дана свог мандата, изашао из тог споразума који би, да је ступио на снагу, обухватио готово трећину светске трговачке  размене.

РЦЕП би сада могао додатно учврстити утицај Кине у Азији, дајући јој бољи положај да обликује трговачка  правила регије.

Потписало га је 15 држава – десет чланица Савеза држава југоисточне Азије (АСЕАН), попут Малезије, Филипина, Индонезије и Вијетнама, те Аустралија, Кина, Јапан, Нови Зеланд и Јужна Кореја.

Договор је значајан јер су ривалске регионалне снаге Кина, Јапан и Јужна Кореја по први пут део заједничког  споразума. Индија се повукла из договора 2019. године.

Споразум је потписан виртуелно, на састанку на врху АСЕАН-а на којем се разговарало о тензијама на Јужном кинеском мору и плановима о привредном опоравку након пандемије коронавируса.

Циљ споразума је да се у надолазећим годинама постепено смањују царине, а неке се укидају одмах.

РЦЕП ће обухватити 30 посто светске економије, исти постотак светског становништва, те ће се односити на 2,2 милијарде потрошача, објавио је Вијетнам, домаћин сусрета.

Споразум ступа на снагу кад га ратификује  довољан број држава, унутар идуће две године, рекао је прошле седмице индонезијски министар трговине.

 
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here