Да ли је Србији и даље потребан аранжман са ММФ?

102629158
Поделите:

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић каже да Србији не треба сарадња са ММФ која подразумева повлачење одређених позајмица

Економисти су јединствени у ставу да Србији више није потребан аранжман са Међународним монетарним фондом, који подразумева коришћење или резервацију позајмица, али не искључују сарадњу консултативног типа.

Економиста Јуриј Бајец рекао је за Бету да је сарадња са том међународном институцијом помогла да се доведу у ред јавне финансије, што је био приоритетни задатак, али да је у дилеми да ли је Србији потребна даља сарадња на саветодавној основи.

“Нисам сасвим сигуран да Влади Србије за наредне задатке око привлачења инвеститора, унапређења пословног окружења, завршетка приватизације, увођења реда у кадровску политику у јавним предузећима требају саветодавне услуге ММФ-а. То би требало да буде посао саме Владе”, рекао је Бајец.

Истина је, како је рекао, да страни инвеститори воле да улажу у земљи која има аранжман са ММФ, али да још више воле државу где је сређен правни систем и постоје стабилини услови за улагања, а без ММФ-а.

“Ако неко тврди да су консултације са ММФ-ом добродошле, то следује свакој земљи чланици те организације па и Србији једном до два пута годишње”, рекао је Бајец.

Чешће консултације које подразумевају пресудан утицај ММФ-а на доношење одлука, према његовим речима Србији нису потребне.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић рекао је да Србији не треба сарадња са ММФ која подразумева повлачење одређених позајмица.

“Током досадашње сарадње са том међународном финансијском институцијом напредовали смо за корак, али није на одмет нека врста сардње коју су владе многих земља па и Србије, иако не тако често, користиле као батину”, рекао је Савић.

Аранжман са ММФ-ом је, како је оценио, добар и за грађене јер “ако није неопходан због новца бар је потребан да би се сазнала права дијагноза стања у економији и где су проблеми”.

Додао је да је тачно да ни грађанима некада не одговарају мере ММФ-а “али су жртве покаткад потребне да би се боље живело у наредном периоду”.

“Ако Влада одустане и аранжмана са ММФ-ом у било којој форми то значи да је дошло време да се олабави каиш за повећање примања и већу потрошњу, а то је најавила и премијерка Ана Брнабић, јер се ММФ доживљава као препрека”, рекао је Савић.

Одустајање од сарадње, према његовим речима, може да значи да Влада Србије жели да води другачију политику од досадашње. Додао је да “таква политика не искључује могућност одустајања од штедње и свих мера које вуку економију и поновно угрожавање јавних финансија”.

 

 

Недељник

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here