Dok ima ćurki biće i ćuretine – Bitcoin

Podelite:

Šta je danas svetska ekonomija?
Neke osobe ostanu zaboravljene a dale su na ovaj ili onaj način velik doprinos nekoj delatnosti. A zamislite da je to najvažnija – ekonomija! O Nobelovoj nagradi – ni reči.
U vreme laganog rastakanja SFRJ na mestu predsednice vlade našla se gospođa – drugarica Milka Planinc. Imala je koncept dogovorne ekonomije. Sve suprotno tržišnoj. Burazeri sednu i dogovore se oko svega… A mi tada odvaljuj po njoj ( a i pisah vam o tome )…
Ko je tada pretpostavljao da će to biti novi i preovlađujući model u svetskoj ekonomiji!
Kao klinci igrali smo se u tkz. „lancima sreće“. Pošalju vam pismo sa 5 ili 10 ljudi i adresa. Onda vi uplatite 1. neki mali iznos, stavite sebe na poslednje mesto i pošaljete na 5 novih adresa. Čekate svoj red i dobijete „basnoslovni iznos“.
Onda su se pojavili Jezda i Dafina i uradili to isto, nudeći ogromne kamate koje ne postoje nigde na svetu, znajući da će to pući kada nestane novih klijenata.
E to vam je princip savremenog bankarstva i osiguranja. Morate naći novu budalu! To je preovlađujući vid! Ako još uzmete one koji trguju tim papirima slika je potpuna!
Pisah vam već više puta zašto je američki dug veći od ukupne svote odštampanih novčanica na svetu ( a duplo veći od njihovog odštampanog novca ). To je samo dug! A gde je promet?
Pa lepo, Džoni ima prijatelja i ukucka mu u računar virtuelnih, recimo , 15 milijardi dolara. Taj novac ne postoji dok ga on ne plasira! I on to MORA da uradi bilo gde. Najbolje kod indijanaca u inostranstvu. Radi razvitka demokratije, svaka zemlja mora da se zaduži! Svaka! Najbolje preko svojih mogućnosti, jer vam to omogućuje da je držite u političkom šahu. Ako neki lider to odbije biva proglašen nedemokratom i ubijen ko pas ( Gadafi, Čaušesku… ). Zbog toga propadaju i cele zemlje i narodi…
Onda vi uplaćujete prave vrednosti i pravi novac. U nemogućnosti da vratite, prodajete im budzašto monopole ( ili im doplaćujete što vam zapošljavaju ljude u razbijenoj vam ekonomiji ). Na kraju NIKAKO ne možete da im vratite kamatu. Bivate njihov rob, a vaši građani moraju da pevaju ode zahvalnosti i da misle kako je to perfektno za njih.
Rusija je najveći neprijatelj jer neće da im pusti svoja bogatstva da se malo „zaigraju“!
Garant celog posla je 6. flota! Ko ne sluša, bum – bum!
Nivo zaduživanja se spušta do svakog od vas. Ima da slušate i radite šta vam se kaže. Da dirinčite dok ne crknete, ne pomerivši se sa mesta!
U nestabilnim vremenima prodaja zlata enormno raste. Tako je prošle godine prodato više zlata na berzama nego što postoji na svetu! Kako je to moguće? Pa lepo, umesto zlata vi dobijete papirić na kojem piše da možete da ga prodate, a zlato je na „sigurnom“. Za tu „banknotu“ ste vi dali prave pare! I vi gledate berzu, ako imate sreće i prodate papirić nekoj sličnoj budali. Najčešće ne!
Odnedavna se desila i novina. Kao što vidite, uvek je promet bio vezan uz neku vrednost. Od vode do zlata. Novost je pojava nečeg za šta oni otvoreno kažu da ne postoji. Daj pare i postaćeš vlasnik povorke cifara: Možeš i da je prodaš, mada oni znaju da ti to nećeš uraditi jer ćeš čekati „pravi momenat“ koji NARAVNO neće doći. Pohlepa je omiljeni greh zloga!
Nazvaše to kriptovalutom, a najčuveniji je bitcoin.
On naravno sada pada, jer se sve zasniva na pristizanju novih i novih budala. Oni koji su „prsli“ neka žale za time što nisu pitali roditelje za Jezdu i Dafinu…
Svet vam je to. Dok bude ćurki, biće i ćuretine.

Fejsbuk

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here