Драгомир Анђелковић: ОД САСА ДО КАНАЂАНА

Поделите:

Драгомир Анђелковић

ОД САСА ДО КАНАЂАНА

Рударство као историјски потврђена развојна шанса Србије

Недавно су нађена нова велика налазишта руде бакра у рејону Борских рудника. Процењује се да ту испод земље лежи богатство које се мери десетинама а можда и стотинама милијарди евра. За његово детектовање заслужна је позната канадска компанија Невсун, која сада ради на отварању новог великог рудника у том делу Србије.

Он би свакако у светским размерама имао стратешки значај. Ту се налази велика развојна шанса Србије. Сетимо се само да је наша земља у средњем веку доживела највећи успон са доласком, како бисмо то ми данас рекли, страног капитала и знања. Ради се о досељавању саских (немачких) рудара у Србији, који су у договору са српским властима отворили десетине рудника широм наше средњовековне државе.

То је српским владарима обезбедило огроман приходе у племенитим металима а пре свега сребру. На основу тога Србија је доживела како економску, тако и војно-политичку експанзију. Брзо се сврстала у ред водећих држава југоисточне Европе па у неким периодима и читавог нашег континента. На основу свог рудног богатства постала је и позната па је у том контексту помиње чак и Данте.

Да није било Саса и са њима скопчаног развоја рударства у Србији, не би било ни Душановог царства. То нам говори колики значај је имало али и данас има привлачење продуктивног страног капитала и знања. Из тог угла треба гледати и на активности поменуте канадске рударске компаније у нашој земљи, и наравно максимално подржати њена настојања да код нас оствари пословни успех.

Друга страна те медаље је убрзање економског развоја Србије. Како директно кроз успех пројекта иза кога стоји фирма Невсун – што подразумева запошљавање великог броја радника, попуњавање републичког буџета, подршку локалној самоуправи – тако и индиректно јер велики резултати на том пољу би представљали магнет за друге фирме и сличне пројекте!

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here