Економија: Како нам је ишло у време Милошевића, Коштунице, Ђинђића, Тадић и Вучића

Поделите:

Било је, поред њих петорице, још председника и премијера, али су Милошевић, Ђинђић, Коштуница, Тадић и Вучић обележили протеклу 21 годину као најважније политичке личности у Србији.

А Србија је за то време доживела да је хвале као „фактор мира и стабилности на Балкану“, да је само две-три године касније бомбардује најјача војна сила у историји човечанства, прошла је обарање режима који није признао изборни пораз, изручење Хагу неприкосновеног газде живота и смрти деведесетих, порађање и проходавање демократије почетком две хиљадитих, убиство премијера, одвајање од Црне Горе, проглашење независности Косова, светску економску кризу, која је резултирала падом запослености, бруто производа и плата, владе социјалиста, ДОС-а, ДСС, демократа и напредњака, па фискалну консолидацију и назнаке почетка опоравка…

Петооктобарским променама Србија је зацртала свој пут ка Европској унији, на ком се и даље налази.

На крају човеку остане само да се нада да наредна 21 година неће бити ни изблиза бурна као протекла 21 година.

Слободан Милошевић

Први шеф СПС-а, изабран је 1990. за првог председника Србије, а са власти је свргнут 5. октобра 2000. Био је неприкосновени владар Србије деведесетих, које су упамћене по ратовима, санкцијама, економској пропасти и криминалу. На Видовдан 2001. изручен је Хашком трибуналу због оптужби за удружени злочиначки подухват. Тамо је умро 11. марта 2006.

Војислав Коштуница

За председника СРЈ изабран 2000. године као кандидат ДОС-а, победивши Милошевића на изборима. За премијера је изабран у марту 2004. и на тој позицији остао до маја 2008. Након неуспеха на парламентарним изборима, 2014. поднео је неопозиву оставку на функцију лидера ДСС (на којој је био од оснивања странке 1992) и повукао се из јавног живота.

Зоран Ђинђић

Био је председник Демократске странке, градоначелник Београда и шеф ДОС-а за изборе 2000. За првог демократског премијера Србије изабран је 25. јануара 2001, а амерички недељник „Тајм” га је 1999. уврстио међу 14 водећих европских политичара трећег миленијума. Убијен је 12. марта 2003. испред зграде Владе. Симбол је демократских промена у Србији и отпора режиму Слободана Милошевића.

Борис Тадић

За председника Србије изабран је први пут у јулу 2004, а затим и у фебруару 2008. године. У марту 2012. године расписао је ванредне председничке изборе и изгубио од Томислава Николића (СНС). Водио је ДС од 2004. до 2012, а отишао из странке у јануару 2014. У његово време ДС је постигао најбоље изборне резултате у историји. Основао је Социјалдемократску странку Србије, чији је председник.

Александар Вучић

Основао је СНС заједно са Томиславом Николићем, а њен председник постао 2012. Био је министар одбране и први потпредседник Владе, а после ванредних избора, у марту 2014, постаје премијер. На председничким изборима у априлу 2017. победио је у првом кругу, и ту функцију преузео у мају. Добитник је награде „Човек године 2013” у избору магазина „Мен”.

Поделите:

3 Коментари

  1. Ovi parametri su neuporedivi, prvo zbog situacije u Svetu i u Srbiji. Ne moze se porediti period Milosevica i period Vucica sem u propagandne svrhe. Milosevic je bio pod sankcijama a Vucic nije.
    Bilo bi korektno da uradite i jos jednu analizu a to je vlasnistvo nad kompanijama i zemljistem u Srbiji onda i danas i da shvatimo koliko je narod Srbije bio bogatiji onda nego danas, koliko je narod bio manje zaduzen onda nego danas, koliko je drzava bila manje zaduzena onda nego danas, koliko je naroda bilo manje izbacivano iz kuca i stanova onda nego danas. Ako pravite neka poredjenja onda morate uraditi sva poredjenja. Razmere danasnje katastrofe Vi uopte ne vidite danas, kada ih budete videli bice kasno jer cemo onda biti golaci na ulicama. Znate, kada danas izidjete ne ulicu vidite dobre automobile, nema Yuga, Zastave, Floride ali zato je svaki auto onda imao vlasnika, danas je svaki auto pod kreditom i Vi ste uslovni vlasnik dok otplacujete kredit, cim prestanete otplacivati auto ode u druge ruke, ona stara auta ste mogli na ulici napraviti generalno a ovde samo jedna sitnica ako upali lampicu problem, probem je sve od prevoza do majstora, kod majtora je pitanje dali on to zna ili ne i koliko ce to da kosta. Sve sto imate imate i prednosti i neodstatke. Lepo zvuci ali ne funkcionise kao ni moj Opel u 11 sati uvece kada me ostavi pred Ljigom i tu sam imao srece jer je bilo pred Ljigom a sta bi bilo da sam u nekoj divljini.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here