ИНВЕСТИТОРИ СА 100 €: Прва српска платформа за групно финансирање малог бизниса

Поделите:
ПОЧЕЛА је са радом прва српска платформа за групно финансирање мале привреде.
Преко интернет адресе ventur.rs, мала и средња предузећа ће добити прилику да се осим банкарским кредитима, сада финансирају и уз помоћ улагача. Да инвестирају у пројекте који им се допадају могу фирме, али и грађани. Најмањи улог је 100 евра, а камата на позајмице биће око шест одсто, што је исплативије од штедње или осигурања.

Овај принцип инвестирања у свету постоји више од деценије, а како каже Лука Пејовић, директор платформе “Венту”, код нас је у питању пионирски подухват. Идеја је да се уз “Купујмо домаће”, промовише и девиза “Инвестирајмо у домаће”.

– Преко ове платформе за “краудинвестинг” грађани и фирме у Србији могу да улажу у домаћа, локална предузећа, као и технолошке стартап компаније – рекао је Пејовић. – Задатак је да се  фирме којима је потребан капитал повежу са заинтересованима да инвестирају.

ПРВИ БИЗНИС

ПРВА српска фирма која се одважила да преко ventu.rs тражи улагаче је “Бубаја” која се бави производњом здравих посластица. Минимални износ њихове кампање је 30.000, а максималан 50.000 евра. За два дана су уз помоћ 16 улагача сакупили око 12.500 евра.

Фирме којима је потребан новац, а које пре тога прођу финансијску проверу, приказиваће своје бизнис планове, идеје и производе и пред јавност износити захтев за позајмицом.

Улагање је једноставно и након регистрације, обавља се са неколико кликова. Кампања за сакупљање новца траје 45 дана и ако се у том периоду не сакупу тражени новац, свима који су уложили се враћа улог. Ако је сума сакупљена, отплата је од три до седам година. Ризик, како кажу у “Вентуу”, постоји, као и код сваког улагања преносе Новости.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here